top of page
  • Foto van schrijverSofie Van Gestel

Overwin je angsten en waag de sprong

In het al bij al dunne boekje 'The big leap' neemt Gay Hendricks je mee naar de plek waar jij je eigen geluk een halt toeroept. Want volgens deze Amerikaanse psycholoog hebben we allemaal een (verborgen) angst die ons belemmert om ten volle te leven. Dit boek gaat over het overwinnen van je spoken, om zo je leven een nieuwe wending te geven. Waag jij mee de sprong?Aan de hand van verschillende anekdotes illustreert Hendricks zijn hoofdboodschap van dit boek, namelijk dat de meesten van ons niet in staat zijn om zichzelf een ongelimiteerde stroom van gezondheid, geluk en welvarendheid toe te staan. Dit noemt hij het upper limit problem.


Het upper limit problem.


Klinkt het nog wat vaag? Volgende anekdote uit mijn eigen leven ruikt verdacht veel naar het upper limit problem, ook al kende ik de term toen nog niet. Jaren geleden fietste ik na een lange werkdag in gedachten verzonken naar huis, gefrustreerd over mijn toenmalige werksituatie.


Ik had het gevoel heel hard te werken en daarvoor niet voldoende gewaardeerd te worden. In mijn innerlijke mopperstroom passeerde ook mijn loon de revue. Dat was duidelijk veel te weinig voor alles wat ik deed. Ik trapte verbeten verder, tot er plots een kleine opening in mijn gemoed verscheen, als een opklaring op een bewolkte dag. ‘Hoeveel zou je dan willen verdienen?’ was de vraag die door de opening in het wolkendek heen priemde. Mijn interne cijfermachine schoot in gang en het denkbeeldige maandloon begon gestaag te stijgen. Tot het abrupt stopte.


Ik probeerde nog even het bedrag te verhogen, maar kreeg geen beweging in de teller. Het was gestopt op een bedrag dat niet zo gek veel hoger was dan het loon dat ik kreeg. Stomverbaasd staarde ik naar het bedrag dat ik zogezegd wilde verdienen. Hoe kon het dat ik zelfs op een totaal hypothetische vraag, waar niemand ooit van hoefde te weten, mezelf een dergelijk (laag) plafond oplegde? ‘Omdat je het niet waard bent’, fluisterde een stem in mij.


Gay Hendricks zou hevig knikkend naar mijn verhaal geluisterd hebben en de diagnose meteen gesteld hebben: jij hebt last van het upper limit problem. Deze rem kan zich voordoen op één of meerdere van de volgende domeinen: liefde, geld, succes, creativiteit, gezondheid,… Maar om het upper limit problem te kaderen, moet ik eerst een ander concept introduceren, dat van de zone of genius.


De zone of genius.


De activiteiten die wij dagelijks doen, situeren zich in één van de volgende zones:


De zone van incompetentie:

Hier zitten alle activiteiten waar je niet goed in bent. Activiteiten in deze zone laat je best over aan mensen die er beter in zijn dan jij. Toch zelf deze activiteiten doen, levert je in de eerste plaats frustratie op en mijd je dus best zoveel mogelijk.


De zone van competentie:

In activiteiten die zich hier situeren ben je wel competent, maar anderen kunnen het even goed. Je wordt er niet warm of koud van.


De zone van excellentie:

In deze zone zitten activiteiten waar je zeer goed in bent. Als je uitblinkt in iets en/of succesvol bent, is de verleiding groot om in deze zone te blijven hangen. En vaak wil ook jouw omgeving dat je hierin blijft, want ‘alles loopt toch goed’. Maar dat is buiten de vierde zone gerekend.


De zone van het genie:

In deze zone zitten activiteiten die alleen jij kunt doen. Ze doen beroep op jouw unieke combinatie van talenten, passie, temperament en ervaring. Hoe ouder je wordt, hoe luider de lokroep van deze zone klinkt. Maar om in die zone te geraken, is er een sprong nodig - the big leap – voorbij het plafond dat jij jezelf hebt opgelegd.


Aan de basis van het zelf opgelegde plafond liggen één of meerdere van de volgende vier barrières, die opgebouwd zijn uit bepaalde angsten en onbewuste overtuigingen. Benieuwd wat er bij jou speelt? Maak dan eerst, zonder verder te lezen, de volgende zin af:


Ik kan mij niet tot mijn volle potentieel ontplooien omdat …


(Klaar? Lees dan verder onder de foto)Barrière 1: Het gevoel dat je niet voldoet.


Als je ervan overtuigd bent dat er ergens iets mis is met jou, dan kun je dit niet rijmen met een overvloed aan geld, liefde, geluk en gezondheid.


Barrière 2: Niet loyaal zijn & verlating.


De zin wordt dan bijvoorbeeld zo afgemaakt: ‘Ik kan mij niet tot mijn volle potentieel ontplooien omdat ik dan mijn afkomst verloochen en mensen uit mijn verleden achter mij laat.’

Je hebt het gevoel dat je ongeschreven regels van je nest van herkomst overtreedt en daardoor niet loyaal bent.


Barrière 3: Meer succes betekent een grotere last.


Ik kan mij niet tot mijn volle potentieel ontplooien omdat ik dan nog een grotere last zou zijn dan ik nu al ben.’


Onbewust heb je het gevoel dat je de wereld - of op z’n minst de mensen om je heen - tot last bent. Als je meer succes zou toelaten in je leven, vrees je een nog grotere last te worden dan je nu al bent.


Barrière 4: De zonde van het uitblinken.


Ik kan mij niet tot mijn volle potentieel ontplooien omdat ik dan zou uitblinken en daardoor persoon X in de schaduw zou zetten.’


Deze barrière komt vooral voor bij getalenteerde en begaafde kinderen. Ze houden zich liever klein dan voluit te schijnen.


Het upper limit problem gaat subtiel te werk en is verweven in je dagelijks leven. Het uit zich in de volgende symptomen: zorgen maken, zelfkritiek en anderen beschuldigen (dit zijn twee kanten van dezelfde medaille), complimenten of appreciatie afwimpelen, kibbelen, ziek worden of jezelf verwonden, afspraken niet nakomen, je waarheid niet spreken of belangrijke gevoelens verbergen.


Ontdek je eigen zone of genius.


Om te ontdekken waar jouw zone of genius zich bevindt, suggereert Gay Hendricks vier ‘genievragen’, die je jezelf kunt stellen:


1. Wat doe ik het liefst van allemaal (en kan ik lange tijd doen zonder moe te worden of mij te vervelen)?


2. Welk werk doe ik dat niet als werk aanvoelt (en kan ik een hele dag doen zonder moe te worden of mij te vervelen)?


3. Wat levert in mijn werk de beste verhouding op tussen overvloed en voldoening ten opzichte van geïnvesteerde tijd? (zelfs als ik maar tien seconden of enkele minuten van die activiteit doe, ontspruit een nieuw idee of een diepere verbinding die leidt tot een enorme meerwaarde)


4. Wat is mijn unieke talent? (Ik heb een speciaal talent waarmee ik enorme voordelen kan genereren voor mezelf en de organisatie waarvoor ik werk wanneer ik het ten volle inzet.)


De talrijke anekdotes die Gay Hendricks beschrijft, klinken herkenbaar in hun menselijkheid, ook al gaan heel wat voorbeelden over steenrijke Amerikanen wiens leefwereld er mogelijk heel anders uitziet dan de jouwe.


De boodschap is duidelijk: hoe je leven er ook uit ziet, hoeveel overvloed je misschien al ervaart, ieder van ons heeft een zelf opgelegd plafond waarboven het moeilijk uitstijgen is. Het boek ‘The big leap’ biedt meer dan voldoende stof tot nadenken en prikkelt om toe te passen in je eigen leven, zodat je ontdekt wat jou tegenhoudt om jouw grote sprong te maken.


Succes!

92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page