top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Koorddanser zonder vangnet

Angst is als die ene ongewenste gast die altijd opduikt op het verkeerde moment. Maar wat als ik je vertel dat je die angst kunt knuffelen en er sterker uit kunt komen? Dat is precies wat Angela Ceberano ons laat zien in haar Tedx-Talk ‘Be the Warrior, not the Worrier’.
Het is soms lastig om altijd het zonnetje te blijven zien; elke dag liggen er wel uitdagingen en zorgen op de loer. Een aantal jaar geleden kwam het BRCA-gen als een onverwachte gast op het feestje van mijn leven. Plotseling was ik de ster in een slechte sitcom vol emoties, onzekerheden en lichamelijke verrassingen. Van preventieve operaties, hormonale schommelingen tot een post mastectomie pijnsyndroom, op dat feestje van mij is het niet altijd even gezellig.


Te midden van mijn angsten, voel ik me vaak als een koorddanser zonder vangnet. De scherpe pijn die wellicht nooit weggaat, preventieve operaties die mogelijk niet volstaan, de jaarlijkse controles die als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd zweven, een lichaam dat soms tegen mijn wil in lijkt te rebelleren, de bergen werk die zich opstapelen op mijn bureau, en de verbouwingen thuis.


Terwijl ik worstel met mijn eigen spoken, maak ik me zorgen om anderen: mijn nichtje die moedig strijdt tegen borstkanker, mijn allerliefste grootmoeder die voorlopig, tegen haar zin, in een woonzorgcentrum verblijft, vrienden die verstrikt raken in de complexiteit van het leven, mijn YAR-jongere die het zwaar heeft.


Het voelt soms alsof ik nog steeds vastzit in die slechte sitcom, waar de grappen flauw zijn en er geen kans op ontsnapping is.


En toen, ergens eind december, kwam die Ted Talk van Angela Ceberano op mijn radar. Als coach helpt ze anderen om hun angsten te overwinnen en hun dromen na te jagen, een beetje waar ik met Vlamdragers ook voor ga! In haar Ted Talk deelt ze inzichten die mij hielpen om die innerlijke krijger in mezelf wakker te schudden. Maar euh, hoe dan?!


Angsten knuffelen als een krijger


Net zoals een krijger die zijn angsten recht in de ogen kijkt in plaats van ervoor weg te sprinten, kunnen wij leren om onze angsten te omarmen en erdoorheen te groeien. Een manier is door bewust te worden van onze angsten en ze te erkennen zonder al te veel oordeel. Ze zijn eigenlijk gewoon knipperende lichtjes die aangeven dat er iets belangrijks aan de hand is waar we naar moeten kijken. Door onze angsten onder ogen te zien, kunnen we ze beter begrijpen en ermee leren omgaan.


"Create fear projects and become a fear fighter and use fear to motivate you and energize you to actually get on and do the things that you want to do in your life. Be the warrior, not the worrier" - Angela Ceberano

Dus begon ik wat te experimenteren met mijn eigen angsten. Stap voor stap, door mijn comfortzone te vergroten en nieuwe uitdagingen aan te gaan, kon ik die angstige gevoelens verminderen en mijn zelfvertrouwen vergroten. Angela noemt dat haar ‘Project Fear’, en als je het zo bekijkt, klinkt dat ook wel stoer hé!


Zo vertelde ik eindelijk tegen de dokter dat ik pijn had (na 5 jaar – ik weet het, ik nam er m’n tijd voor!) en kreeg ik een volledige bloedanalyse. Bleek dat ik bepaalde voedingsmiddelen beter kon vermijden. Gezonde voeding, boordevol antioxidanten en met weinig suiker, kan namelijk chronische pijn verlichten. Het was een hele aanpassing, maar ik voel me nu zoveel beter!


Ik heb zelfs een sportcoach ingeschakeld om te ontdekken hoe ik met die pijn kon omgaan en tegelijkertijd wat fitter kon worden. Rond de pijn heen manoeuvreren, noemt hij het. Nu kan je mij dus een paar keer per week in de sportschool vinden. Naarmate mijn lichaam sterker wordt, groeit ook mijn vertrouwen erin.  


Een andere stap die ikzelf heb toegepast, is de focus verleggen van zorgen naar lichtpuntjes.


Focus op de lichtpuntjes


Een van de kernboodschappen is om ons te richten op het positieve in plaats van te blijven hangen in negatieve gedachten. Maar hoe kunnen we dit in de praktijk brengen? Een eenvoudige manier is door dagelijks even stil te staan bij waar we dankbaar voor zijn. Dit kan door het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek, waarin we elke dag drie dingen noteren waar we dankbaar voor zijn.


Dus in plaats van te focussen op alles wat misgaat, maakte ik er een gewoonte van om de goede dingen op te sporen. Bijvoorbeeld: vandaag veel pijn, dus het werd een dagje bed, maar ik kon wel drie films kijken die al tijden op mijn lijstje stonden!


Door ons bewust te zijn van de goede dingen in ons leven, kunnen we onze mindset verschuiven van angst en zorgen naar vreugde en waardering. Bovendien kunnen we ook proberen kleine geluksmomenten te creëren door bewust te genieten van de kleine dingen, zoals een kopje koffie in de ochtendzon of een wandeling in de natuur.


En laten we eerlijk zijn, het is niet altijd een feestje. Ik heb nog steeds van die dagen dat de littekens pijn doen en ik alleen maar in bed wil liggen, niet echt handig als je ook nog eens aan het verbouwen bent! Maar wat helpt is de gedachte: dit is niet voor altijd. Morgen is er weer een nieuwe dag. En dat helpt me om het los te laten.


Dus… zullen we samen die innerlijke krijger in onszelf wakker schudden en onze uitdagingen met opgeheven hoofd tegemoet treden? Wie weet welke avonturen op ons wachten als we onze angsten durven omarmen en de wereld met open armen tegemoet treden?


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page