top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

De Geluksrace: Waarom zingeving de echte winnaar is

Bijgewerkt op: 7 jan.

Stop met het obsessief najagen van de gelukszon, want je eindigt enkel met een verbrand humeur. Psychologe Emily Esfahani Smith strooit niet met rozenblaadjes, maar met wijze woorden: het echte geluk schuilt in het geven van betekenis aan je leven. Maar hoe klim je uit die happiness-ratrace en begin je aan de epische queeste naar een leven met betekenis? Strap je vast, want we duiken in de avontuurlijke wereld van zinvol leven!
De moderne paradox: we hebben alles - huizen die de horizon omarmen, jobs waarvoor we onze wekker haten en Tinder-achtige opties voor de perfecte levenspartners. En toch voelen mensen zich miserabeler dan ooit. Emily Esfahani Smith wijt dit alles aan onze collectieve obsessie met geluk, alsof het de geheime saus is die alles oplost. Spoiler alert: het is het niet.


Ik bedoel, wie heeft er ooit een levensvraag beantwoord met een walk-in closet vol dure schoenen?! En daar hebben we dan Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie en brein achter mijn meest memorabele eerstejaarsvak Psychologie. Hij leerde me dat het leven niet draait om de zoektocht naar de ideale selfie, maar om het ontdekken van wat ons écht doet glimlachen.


Positieve psychologie gaat niet over het vermijden van regenbuien, maar over het (leren) dansen in de plassen. Het legt de klemtoon op mogelijkheden, in plaats van op moeilijkheden. Wat maakt het leven de moeite waard, hoe kun je meer in je eigen kracht gaan staan?


Seligman creëerde het acroniem PERMA om ons de weg te wijzen. Deze vijf elementen - Positieve emotion, Engagement, Relationships, Meaning en Achievement - zijn als een recept voor levenslang welzijn. Het is volgens hem belangrijk dat we ergens toe behoren, en dat we iets kunnen dienen buiten onszelf. Dat zou ons leven zin geven. En mensen die de zin van het leven zien, zijn veerkrachtiger, doen het beter op school of op het werk én ze zouden zelfs langer leven. En dat maakt ons bijgevolg écht gelukkiger.


Het is dus niet het najagen van geluk dat ons leven waardevol maakt, maar het geven van betekenis aan ons leven. Maar hoe beginnen we daar dan aan? Emily geeft ons hiervoor vier pijlers.


"Het is niet het najagen van geluk dat ons leven waardevol maakt, maar het geven van betekenis aan ons leven."

Pijler 1: Ergens bij horen


Vroeger hield ik iedereen op een veilige afstand. "Wie heeft anderen nodig?" dacht ik. Maar oh, wat een vergissing. Mijn hart bloeit op door de banden met familie en vrienden. Het leven is als een warme deken wanneer je ergens bij hoort.


Pijler 2: Een doel hebben dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen


Waarom kom je 's ochtends uit bed? Geef jezelf een missie, een reden om je talenten in te zetten. Het hoeft niet altijd op het werk te zijn; dienstbaarheid kan overal bloeien. Ikzelf ontdek betekenis in het weven van woorden en verhalen.


Pijler 3: Transcendente ervaringen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt


Als schrijfster verlies ik mezelf in de flow. Tijd verdwijnt, en het is heerlijk. Of het nu een zonsondergang is of een kampvuur, zoek wat jou boven de dagelijkse drukte tilt.


Pijler 4: Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen


Het verhaal dat jij over jezelf vertelt, is zo belangrijk. De gebeurtenissen in je leven in een verhaal gieten, geeft duidelijkheid. Het helpt je begrijpen hoe jij geworden bent wie je nu bent. We schrijven ons eigen verhaal, en soms moeten we de pen oppakken en het herinterpreteren.


In haar ted talk deelt Emily het verhaal van Emeka, die verlamd was geraakt bij rugby. Hij transformeerde zijn tegenslagen in groei. Een herinterpretatie die het verschil maakte voor hem. We hebben allemaal pijnlijke ervaringen in ons leven en we worstelen allemaal wel ergens mee. Maar die pijnlijke herinneringen omarmen, kan nieuwe inzichten en wijsheid bieden.


Dus…Geluk komt en gaat als de wind, maar betekenis geeft ons een anker in de storm.


Beluister de Ted Talk hier.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page