top of page
  • Foto van schrijverMelissa Van Ginderen

Leef authentieker dankzij het 'waarom'

Bijgewerkt op: 7 jan.

Simon Sinek heeft een eenvoudig model om te komen tot inspirerend leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Dit begint met een ‘gouden cirkel’ en de vraag “Waarom?”. Want door die ene vraag te stellen, kan er een hele wereld aan nieuwe mogelijkheden voor jou opengaan!


Tijdens een bezoekje aan mijn schoonmoeder zag ik er een boek in de zetel liggen. Ik las de samenvatting op de achterkant en voelde meteen de prikkel om te beginnen lezen. “Neem maar mee”, zei ze. Zo gezegd, zo gedaan. Nog geen week later las ik de laatste pagina al. Wetende dat ik normaal maanden doe over een boek, is dit toch wel heel bijzonder. Hoewel het vooral ging over marketing en theoretische poespas, legde ik geregeld een link met de visie van Vlamdragers: authentiek zijn met een passie. ‘Start with why’; een echte aanrader.


"Op een koude dag in januari legde een tweeënveertigjarige man de eed af als staatshoofd van zijn land. Aan zijn zijde stond zijn voorganger, een befaamde generaal die vijftien jaar eerder de gewapende troepen had aangestuurd in de nederlaag van Duitsland. De jonge leider was opgegroeid in een Romaans-Katholieke familie. Hij spendeerde de komende vijf uren al kijkend naar de parades die ter ere van hem werden gehouden. Tot drie uur 's nachts werd hij gevierd."


"Je weet wie ik beschrijf, toch? Het is 30 januari 1933 en ik beschrijf Adolf Hitler. Nee, niet John F. Kennedy, zoals velen onder jullie misschien dachten. Het punt dat ik hier wil maken, is dat alles afhangt van onze vermoedens."


Zo begint het boek 'Start with Why'. Zonder enige verwachting begon ik erin te lezen; ik vind een boek meestal keigoed of barslecht. Dit boek was echt wel boenk erop. Marketing en economisch gericht, maar tegelijk een inspiratiebron voor persoonlijke ontwikkelingen.



Misschien is het economische en marketing gerelateerde aspect wel de reden dat ik het boek zo interessant vind. Ik heb het nog niet echt verteld, maar sinds mijn universitaire studies is mijn affiniteit voor economie en marketing enorm toegenomen. Ik wil jullie in deze blog natuurlijk geen lesje in marketing geven, maar wel in welzijn, geluk en inspiratie. De auteur geeft, waarschijnlijk onbewust, namelijk heel wat inzichten mee die kunnen bijdragen aan een gelukkig leven.


De inleiding over de tweeënveertigjarige man en zijn eed deden mij al een eerste keer de wenkbrauwen fronsen en diep nadenken. Vaak geven bepaalde feiten ons het idee dat we zeker zijn dat we ze op de juiste manier begrijpen. Dat we met bepaalde informatie weten hoe we juist moeten handelen. Waar we vaak niet bij stilstaan, is dat de informatie vaak gebaseerd is op onze eigen veronderstellingen.


Die tweeënveertigjarige man; de meesten onder ons gingen ervanuit dat het over John F. Kennedy ging, terwijl het evengoed Hitler’s beschrijving is. En zo gaat het dus in ons dagelijkse leven ook. We nemen te vaak aan dat het wel zo zal zijn, terwijl we beter de achterliggende, diepere betekenis van dingen achterhalen.


Inside-out denken


Ben jij eerder een denker dan een voeler? Gebruik jij dus meer je verstand dan je hart te volgen? Denk dan eens inside-out! Een voorbeeld: “Waarom ben je getrouwd met jouw partner?” Een vraag waar we soms moeilijk op kunnen antwoorden. De meest klassieke antwoorden zullen waarschijnlijk in je opkomen. “Hij/zij maakt mij gewoon compleet.” Of “Hij/zij is zo lief en kan me altijd laten lachen.”


Maar hoe bepaal je dan of een persoon jou écht compleet maakt? En er zijn toch veel grappige en lieve mensen rondom jou? Waarom kies je dan net voor die ene partner? Wel, omdat het gewoon juist aanvoelt. Wat ik hiermee dus wil aantonen: je kan niet altijd alles uitleggen, je kan niet verklaren waarom je bepaalde dingen verkiest boven anderen. Het voelt gewoon goed aan, en je wéét dat het zo hoort te zijn.


Dat inside-out denken kan misschien eng zijn in het begin, maar het is de gemakkelijkste manier om te weten wat jij écht wil. Voelen in plaats van denken, hart boven hoofd. Want vaak kunnen we onze gevoelens niet beschrijven, of zijn we ons er zelfs niet van bewust. Vertrouw daarom op je intuïtie, leer relativeren en vooral: laat theoretische zaken en opmerkingen van anderen achterwege.


Authentiek zijn

Het hele boek draait eigenlijk om ‘The Golden Circle’, de gouden cirkel, bedacht door Simon Sinek. Deze cirkel maakt menselijk gedrag voorspelbaar en ordelijk, en kan worden toegepast in verschillende domeinen. Met andere woorden: het helpt ons begrijpen waarom we bepaalde dingen doen.



Dat inside-out denken komt voort uit deze cirkel. Ik zou uren kunnen praten over de betekenis ervan, maar om een lang verhaal kort te maken: het is een tool om authentieker in het leven te staan.


Vaak bepalen mensen eerst wat ze willen overdragen naar de wereld, hoe de wereld hen bekijkt. Op basis daarvan bepalen ze dan waarom ze ervoor kiezen om zo in het leven te staan. Maar, volgens Sinek kunnen we veel meer bereiken als we het proces omdraaien. Inside-out, dus. Stel jezelf eerst de waarom-vraag alvorens je begint aan het hele proces. Op die manier kan je pas écht authentiek zijn en ervoor zorgen dat mensen geloven in wat jij denkt en doet. Wat jij doet en hoe jij in het leven staat, is dus de vertaling van jouw overtuiging, jouw geloof.


Ik ben er bovendien sterk van overtuigd dat, wanneer je authentiek in het leven staat, mensen ook oprechter met jou zullen omgaan. Laat duidelijk zien waarin je gelooft en mensen met dezelfde mening zullen sneller voor jou openstaan. Niet iedereen zal jouw overtuiging volgen, maar oprechte ‘fans’ blijven wel trouw. Je kan nu eenmaal niet voor iedereen goed doen.





44 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page