top of page
  • Foto van schrijverSofie Van Gestel

Verbeter de wereld in vijf stappen

Bijgewerkt op: 7 jan.

Waar we in 2020 nog spraken over ‘bevreemdende’ tijden, vind ik het nu bijna onbevattelijke tijden. De snelheid waarmee we collectief verglijden in een totaal ander samenlevingsmodel is niet te vatten. Het enige wat ik kan doen, is voelen wat dit met me doet en keuzes maken die voor mij kloppen. Graag haal ik de oude spreuk boven ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Dit is meer dan ooit van toepassing.Naar mijn aanvoelen zijn er maar twee manieren om de toenemende druk die we ervaren, te keren. Of het gaat op een abrupte manier langs buitenaf of we kiezen collectief en individueel voor een transformatie van binnenuit. Transformatie klinkt groot. In feite gaat het enkel om nog meer worden en tonen wie je bent.


Ook jij kan de wereld een stukje mooier en aangenamer maken in slechts vijf stappen.


Stap 1: Omarm jezelf.


Ook al zijn het maar twee woorden, voor velen van ons houden ze een levenslange opdracht in. Jezelf omarmen (aanvaarden dus) is geen 0/1 proces. Het is niet iets dat je plots helemaal kunt. Jezelf helemaal aanvaarden, van kop tot teen, met alle ervaringen en keuzes die je tot hiertoe gemaakt hebt, al je talenten en al je schaduwkanten, is een proces dat loopt als een spiraal.


Periodes van oké zijn met jezelf vloeien over in momenten of periodes waarin je het liefst weg wil lopen van jezelf. Jezelf ontdoen van de jas die je bent en even (of langer) iemand totaal anders zijn. Die spiraalvormige beweging gaat door, telkens op een diepere laag. Laat je dus niet misleiden door de ogenschijnlijke eenvoud van de twee woorden. Maar laat je er ook niet door afschrikken.


Je bent wie je bent, als totaalpakket, en buiten wat mogelijke ingreepjes in en aan je lichamelijke omhulsel, is er fundamenteel weinig te veranderen. Enkel maar te aanvaarden en te omarmen.


Stap 2: Identificeer je talenten.


Je talenten opsporen is nog zoiets dat bedrieglijk eenvoudig kan overkomen. Voor sommige mensen is het gelukkig eenvoudig, voor anderen wat minder. Toen ik enkele jaren geleden overstapte van een job in loondienst naar het statuut van zelfstandige, zat mijn zelfvertrouwen flink onder nul. Geen goede timing, I know.


Ik had geen idee hoe ik mezelf of mijn sterktes moest omschrijven, laat staan aanprijzen. Ik vroeg vijf mensen die ik vertrouw om elk een drietal sterke punten van mij te benoemen. Toegegeven, het voelde ongemakkelijk en de criticus in mij geloofde initieel niets van de antwoorden die ik terugkreeg, maar gelukkig waren de omschrijvingen zo passend, dat ik ze in heel mijn systeem voelde resoneren.


Talenten zijn vaak dingen die je moeiteloos doet en die daardoor in je blinde vlek kunnen zitten.


Stap 3: Deel je talenten met de wereld.


Soms maken we de denkfout dat dingen pas waardevol zijn als ze moeite gekost hebben. Nee. Als ieder van ons zijn talenten deelt, maken we er samen een fijne samenleving van. Deel dus je talenten, ook al vind jij ze zelf evident.


Zelf word ik heel gelukkig van mensen die gul omspringen met hun talenten. Een mooi concert, een meeslepend boek, heerlijke koekjes van een vriendin, de handige kennis die in een vingerknip iets herstelt,…


Elke dag zijn er kansen genoeg om dankbaar te zijn dat mensen hun talenten delen met de wereld. Waar wacht jij nog op?


Stap 4: Blijf in verbinding met jezelf.


In het delen van je talenten is het belangrijk om in verbinding te blijven met jezelf, te blijven voelen wat klopt en jezelf te voeden. Ieder van ons heeft of doet dingen die energie geven en dingen die energie kosten. De balans tussen beide is liefst zo goed mogelijk in orde.


Om bij te dragen aan een mooiere wereld is het belangrijk om goed te voelen wat jou oplaadt en ervoor te zorgen dat je die dingen vaak genoeg doet. Beschouw jezelf als een elektrische auto die maar een beperkt aantal kilometer kan rijden en dan opnieuw opgeladen moet worden. Zoek het oplaadpunt dat bij jou past en draag er zorg voor.


Stap 5: Blijf in verbinding met de mensen rond jou.


Niets of niemand op aarde leeft in een vacuüm. We zijn allemaal verbonden met elkaar, in wat we zien en in het ontastbare. Stem af met je naasten, beluister hun verzuchtingen en uit de jouwe. Wat kan je geven en wat mag je ontvangen? Zoek verbinding, blijf in contact en stem af. Leven is samen. Samen is leven.


Als ieder van ons deze vijf stappen zet, kan de wereld maar één kant op: die van verzachting en verbinding. Ik besef dat het mogelijk naïef klinkt, maar dit is waar ik in geloof. En ik ben niet alleen. ‘Be the change you want to see in the world’, zei Mahatma Ghandi al.


Doe je mee?


Sofie X

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page