top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Het Adviesmonster verslaan: Luisteren als sleutel tot verbondenheid

In een wereld waar meningen en adviezen vaak als projectielen worden afgevuurd, is er een kunst die vaak verloren lijkt te gaan: luisteren. Michael Bungay Stanier nodigt ons in zijn TED Talk ‘How to tame your Advice Monster” uit om een stap terug te zetten en te luisteren. Kan jij jouw Adviesmonster temmen?



Het Adviesmonster is overal. Het kruipt binnen in onze gesprekken en fluistert ons voortdurend in om snel advies te geven. We herkennen het allemaal: de vriend die meteen met oplossingen komt zonder echt te luisteren naar onze diepere zorgen, de ouder die ons vertelt wat we moeten doen zonder te vragen naar onze gedachten en gevoelens. Het Adviesmonster verstopt zich achter goede bedoelingen (want hey, we willen toch alleen maar helpen?!) maar het saboteert de waardevolle ruimte voor introspectie en groei. Maar hoe kunnen we het Adviesmonster verslaan?


Luisteren als krachtig wapen


Een krachtig wapen in de strijd tegen het Adviesmonster is de kunst van het stellen van vragen. Stanier benadrukt het belang van diepgaande, open vragen die anderen uitnodigen om na te denken en hun eigen inzichten te ontwikkelen. Door vragen te stellen, geven we anderen niet alleen de kans om hun verhaal te delen, maar ook om hun eigen antwoorden te vinden.


En dat is belangrijk, omdat we vaak geneigd zijn om bij het geven van advies het eerste probleem dat zich aandient in een gesprek te willen oplossen. We worden verleid door de gedachte dat dit eerste obstakel de kern van de zaak is. Dat blijkt zelden het geval het zijn.


Het belang van gerichte vragen


Stel je even David voor. Een veertiger die worstelt met het balanceren van zijn werk- en privéleven. Hij voelt zich overweldigd door de eisen van zijn job en weet niet goed hoe hij zijn stressniveau onder controle kan houden. Hij besluit met zijn vriend Jef te babbelen over zijn zorgen, in de hoop wat helderheid te krijgen.


Jef, een fervent aanhanger van het Adviesmonster, begint meteen te suggereren: “Neem gewoon even een pauze van je werk en ga op vakantie om te ontspannen!” Maar is dat echt wat David nodig heeft? Wat als Jef in plaats daarvan had gezegd: “Wat zijn de specifieke aspecten van je werk die je gestrest maken?” Door deze simpele vraag te stellen, komt er misschien een onderliggende uitdaging naar boven.


Luisteren voor effectieve oplossingen


Het gaat misschien niet alleen om de hoeveelheid werk, maar ook om de gebrekkige communicatie op kantoor of het gebrek aan ondersteuning van zijn leidinggevenden. Door deze inzichten kan David gerichter aan oplossingen werken die echt zijn stressniveau verminderen. Dat is de kracht van luisteren zonder het Adviesmonster te laten domineren.


Stanier moedigt ons aan om de kunst van het stellen van vragen te omarmen. Want door krachtige vragen te stellen, kunnen we anderen helpen om hun eigen antwoorden te vinden. Dit is niet alleen waardevol in professionele settings, maar ook in onze persoonlijke relaties.


Onlangs kwam dochterlief thuis van school met een slecht cijfer voor een toets. Ik, bezorgd als moeder, begon meteen te preken: “Je moet meer studeren!” Dit resulteerde meteen in frustratie bij ons beiden. Ik had beter kunnen vragen: “Wat denk je dat er gebeurde tijdens de toets?” Dat gesprek heb ik een paar uur later opgepikt en toen bleek dat mijn eerste advies totaal niet relevant was!


Het Adviesmonster kan een breed scala aan problemen veroorzaken, variërend van communicatiestoornissen tot een verminderd gevoel van empowerment en vertrouwen. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de impact van ongevraagd advies.


Dus, dat Adviesmonster, zullen we dat af en toe in een kooi zetten?!


Liefs,

Wendy

 

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page