top of page
  • Foto van schrijverMelissa Van Ginderen

3 redenen waarom Pasen meer is dan paaseitjes eten

Bijgewerkt op: 26 nov. 2022

Pasen is altijd al een hoogdag voor mij geweest en dat is niet omdat ik zo gelovig ben. De paashaas met zijn paaseitjes, de gezellige paasbrunch… Ik wil gewoon lekker feestvieren met kilo’s chocolade. Toch zit er een diepere betekenis achter het traditionele paasfeest en om daar even stil bij te staan, hoef je heus niet gelovig zijn.


Pasen… ik kan er nogal wat verhalen over vertellen. Bij ons in de familie was het de traditie dat ook de grootouders vollenbak meededen aan het paasfeest. Ze verstopten de lekkerste paaseieren; en het waren er nooit weinig! Al mijn nichtjes en neefjes kwamen dan samen, we kregen allemaal ons eigen paasmandje en dan kon de zoektocht beginnen.


Onder de struiken, in de bomen, achter het speelrek… En als het regende, kwamen de paasklokken zelfs naar binnen. Achteraf kon ik dan gaan stoefen bij moeke en mama met al dat lekkers. En zij maar doen alsof ze er voor niets tussen zaten… Heerlijke tijd.


Nu, twee decennia later, is er veel veranderd. De eitjes liggen niet meer her en der verstopt. Mijn chocolade komt niet meer uit het mandje van meneer Paashaas, maar gewoon uit de winkel. Toch kijk ik met veel liefde terug naar die geweldige paastijd als kind.


Voor velen onder ons betekent Pasen niet meer dan een feestje met veel chocolade. Toch zit er een mooie betekenis achter deze Christelijke feestdag. In de bijbel staat het omschreven als ‘de dag waarop Jezus Christus opstaat uit de dood, nadat hij werd gekruisigd en begraven’.


Allemaal heel theoretisch, maar wat als we dat eens gaan overdenken? Dan kan ik daar vrij veel boodschappen uithalen…


Les 1: Je bent sterker dan je denkt.


Als jongeman kon Jezus uit de dood weer opstaan, daar is toch wel wat wilskracht voor nodig, denk je niet? Als hij dat kan, waarom wij dan niet? Geloof in jezelf, geef niet op. You’re strong, too!


Les 2: We kunnen altijd opnieuw beginnen.


Pasen is een feest dat een nieuw begin, nieuw leven en hoop symboliseert. Elke dag begint er ergens op aarde zo’n 364.501 keer een nieuw leven, een nieuw verhaal. Maar… dat geldt ook voor onszelf. Denk eens na… is er iets waar jij opnieuw mee wil beginnen? Welk verhaal wil jij (anders) schrijven?


Les 3: Wees vergevingsgezind.


God heeft Jezus zijn zonden vergeven en deed hem weer opstaan. Denk eens na hoe mooi de wereld er zou uitzien als we allemaal wat vredelievender waren voor elkaar? Elkaars fouten vergeven en gewoon lief zijn voor elkaar, dat maakt alles zo veel fijner.


Dus...


Zo zie je maar… Pasen is meer dan de lekkere paaseitjes. Voor mij is het vanaf nu ook een kleine periode van bezinning. Dat confronteert, maar inspireert tegelijk.


Melissa
77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page