top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Ga eens een keertje afval bubbelen!

Bijgewerkt op: 7 jan.

Als mevrouw Corona één positieve bijdrage heeft geleverd, is het wel dat we massaal de natuur induiken. Sommige nieuwe wandelaars zijn nog niet zo vertrouwd met de etiquette in een bos en zij durven hun afval al eens vergeten. Natuurpunt Markvallei heeft daar iets op gevonden: heel de maand januari organiseren de vrijwilligers wandelingen in bubbels van vier om het afval in hun natuurgebieden op te ruimen.



Ik heb het geluk om op vijf minuten van een bos te wonen en ik maak er bijna dagelijks een wandeling. Sinds Corona moet ik ‘mijn’ bos delen met honderden mensen. Dat zou nog niet eens zo erg zijn als iedereen ook hun afval zou opruimen. Mensen die achteloos hun papiertje weggooien in het bos en dan zeggen 'goh, eentje maakt toch niet uit?'... Ik heb een lichte allergie aan vervuilers en ik ben lang niet de enige.


De vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei hebben daar nu iets op gevonden. Door Corona moesten zij tal van activiteiten afgelasten, wat voor een natuurvereniging echt niet leuk is. Zij kwamen daarom op een coronaproof idee: een veilige buitenactiviteit in bubbels van vier waarbij er zwerfafval opgeruimd wordt.


Tijdens de eerste wandeling in Aschputten in Meer werden er acht zakken zwerfvuil, en twee achtergelaten autobanden, opgeruimd. Vandaag waren er twee wandelingen gepland op de Kolonie in Wortel. Gewapend met een afvalzak en een knijper ging ik met mijn bubbel van vier mee op pad. Mijn goede bijdrage werd geleverd en het bracht bovendien heel wat nostalgische jeugdherinneringen naar boven.


Als kind bracht ik elke warme zomerdag met mijn nichtje door in een zwembad net over de grens. Een groot domein met buitenzwembaden en speeltuigen, omringd door heel veel groen. Een echt paradijsje. Tenminste, als je daar ’s morgens vroeg al aankwam. Samen met de menigte steeg ook het afval en van dat paradijsje was tegen de avond al lang geen sprake meer.


Op een warme middag kwam ik uit het zwembad. Ik had als twaalfjarige net mijn eerste duik van de hoogste springplank overleefd en in alle euforie wilde ik dat snel gaan vertellen. Ik moest me echter een weg banen tussen de lege blikjes, sigarettenpeuken en plastic verpakkingen. Toen mijn voet belandde in een verdwaald pakje friet was de maat vol. Hoe moeilijk kan het zijn om vijf meter te wandelen naar een vuilnisbak!


Samen met mijn nichtje vroeg ik een vuilniszak aan de uitbater van het snoepkraampje en begonnen we afval op te ruimen. Mijn tante haalde haar schouders op en zei: ‘denk je nu echt dat je de wereld mooier kan maken? Ga liever zwemmen!’


Maar wij gingen afval ruimen en als beloning kregen we een zakje snoep. We maakten hiervan een gewoonte, elke keer we het zwemparadijs bezochten, en beetje bij beetje begonnen meer kinderen met ons mee te doen. Tegen het einde van de zomer was het ’s middags aanschuiven aan het kraampje om je vuilniszak in ontvangst te nemen, want iedereen wilde natuurlijk een zakje snoep.


Jaren later deed ik mezelf met mijn eerste zakgeld een lidmaatschap bij Greenpeace cadeau en ik zag het al helemaal voor mij: later zou ik mee uitvaren met de Rainbow Warrior, dat legendarische vlaggenschip van de organisatie. Als zestienjarige kreeg ik mijn idee nog niet verkocht thuis, dus hield ik het bij bedrukte truien met slogans en een horloge op zonne-energie. Mijn ouders zeiden al lachend: ‘denk je nu echt dat je zo de wereld beter kunt maken?’


Ik ben nooit op de Rainbow Warrior geraakt, maar duurzaamheid is altijd een belangrijk thema gebleven.


In mijn gezin proberen we zo veel mogelijk te sorteren en we gebruiken zo weinig mogelijk plastic.


Daarnaast hebben we een vegetarische dag per week en laten we de auto zo veel mogelijk staan. Manlief zegt gelukkig nooit ‘denk jij nu echt dat je zo de wereld mooier kunt maken?’


Want nee, ik wil niet de hele wereld mooier maken. Beginnen met mijn eigen stukje van de wereld is al meer dan genoeg.



Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen, want grote veranderingen beginnen altijd klein. Iedereen kan een verschil maken en zo de wereld wat mooier en beter maken. Al is het maar door af en toe eens afval te gaan bubbelen!


Wil je ook nog gaan afval bubbelen? Natuurpunt Markvallei organiseert nog twee wandelingen. Op zondag 24 januari om 10 uur in natuurdomein Den Rooy (Ulicotenweg 51 in Meerle) en op zondag 31 januari om 10 uur in natuurdomein de Halsche Beemden (Hoogstratensebaan 53 in Baarle-Nassau).


Lees hier meer over het afval bubbelen van Natuurpunt Markvallei.


Bekijk hier een kort filmpje dat duidelijk maakt dat iedereen, écht iedereen, een verschil maakt.

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page