top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Vuurvonkjes van positiviteit - Januari

In 2024 wil ik de schijnwerpers richten op hoopvolle momenten en inspirerende gebeurtenissen die overal plaatsvinden. In een wereld die soms wordt overschaduwd door zwaar nieuws, wil ik me focussen op de kleine lichtpuntjes die ons hart kunnen verwarmen. Dus vanaf nu: elke maand een dosis positief nieuws. Vuurvonkjes van positiviteit!




Het is soms zo gemakkelijk om verstrikt te raken in onzekerheid, pessimisme en somberheid en ik geef toe: ik laat me ook soms vangen! Maar als we ons te veel richten op de chaos, geven we het negatieve ook de ruimte om te groeien. En laten we eerlijk zijn, daar worden we niet gelukkiger van! Ik geloof echt dat, zelfs te midden van de moeilijkste momenten, er altijd kleine vonkjes zijn die zorgen voor licht.


Deze overtuiging vormt meteen de start van deze nieuwe rubriek: ‘Vuurvonkjes van positiviteit’. Door ons te richten op inspirerende verhalen en positief nieuws, wil ik enerzijds de ontmoedigende stroom van nieuws wat onderbreken en anderzijds jullie ook herinneren aan de kracht van positiviteit om ons te verbinden. Oké, lezen jullie mee?


Kaapverdië verlost van malaria


In het kader van ‘Bestemming Malaria-vrij’ heeft Kaapverdië, de eilandengroep voor de westkust van Afrika, officieel de laatste mug met een tropenkoffer uitgezwaaid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat Kaapverdië het 44ste land ter wereld en het vierde land in Afrika is dat erin slaagt deze ziekte uit te roeien.


Minder rokers, meer ademruimte


Een glimlach breekt door de rookwolken, want wereldwijd daalt het aantal rokers aanzienlijk. Volgens een rapport van de WHO rookt nu slechts één op de vijf volwassenen, in vergelijking met één op de drie in 2000. Deze positieve trend wordt ook weerspiegeld in België en Nederland.


Vlaams onderwijs scoort zodat leerlingen op wolkjes zweven


Met een onverwachte wending brengen de IDP-toetsen van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen goed nieuws: leerlingen in het zesde jaren scoren opmerkelijk beter. Is er een Oscar voor schoolprestaties?


Doorbraak voor hernieuwbare energie in België


België: het land van chocolade, frieten en nu ook van groene stroom, want we hebben fossiele brandstoffen ingeruimd voor een duurzaam feestje met wind- en zonne-energie. Hernieuwbare bronnen zorgen nu voor bijna 28 procent van de elektriciteitsproductie. Een veelbelovende stap richting het behalen van klimaatdoelen! 


Dertienjarige held verslaat blokkenuniversum


In de wereld van gaming bereikt een dertienjarige Amerikaanse jongen een historisch moment door als eerste het schijnbaar eindeloze Tetris op de Nintendo Entertainment System te verslagen. Een bewijs dat tieners niet alleen goed zijn in het negeren van ouders, maar ook in het domineren van digitale werelden.


Grote karekiet vliegt hoog


De grote karekiet, de VIP onder de broedvogels, ziet een groei van 10 procent in het aantal territoria. Vogels doen blijkbaar aan vastgoedspeculatie voor hun nesten. En een hartverwarmend signaal voor de inspanningen voor natuurbehoud.


Redding dankzij drones in India


Een babyolifant, gescheiden van zijn moeder in India, wordt dankzij drones succesvol herenigd. Een ontroerend voorbeeld van technologische innovatie die levens positief beïnvloedt.


Veiligste jaar in de luchtvaargeschiedenis


Het jaar 2023 markeert een ongekende mijlpaal in de luchtvaartgeschiedenis: geen grote fatale ongevallen met commerciële vliegtuigen aangedreven door turbofanmotoren.


Geen kat in een zak


Een vrouw redt een bevroren kitten tijdens een dodelijke winterstorm in Oost-China. Met een föhn en handdoeken tovert ze het bevroren, pluizige bolletje om tot een warme, levendige Mimi. Wie zei dat katten en föhns niet compatibel zijn?


Rugzakjes vol hoop


Er is een gloednieuw medicijn op de markt voor kinderen met kanker dat vriendelijker is dan die zware chemokuur. Het wordt niet toegediend met een mega-enge spuit, maar gewoon in een handig rugzakje dat de patiënt met zich meedraagt. Zo wordt het ziekenhuisleven een stuk minder 'bezorgdienst' en een tikkeltje meer 'weg met die nare ziekte'!


Grote kale mannen: opgepast!


Grote kale mannen, pas op! Eksters hebben een zwak voor jullie glimmende hoofden. Uit een onderzoek van een achtjarig meisje in Australië blijkt dat deze vogels met een voorkeur voor bling-bling eerder geneigd zijn naar het kale dan naar het harige. Na een online enquête met meer dan 30.000 deelnemers (ja, deze achtjarige heeft connecties), blijkt dat mannen van 1.83 meter en meer het doelwit zijn. Het betreft de Australische ekster of de agressievere zwartrugfluitvogel. Als je plannen hebt om naar Australië te gaan, vergeet dan niet een hoed mee te nemen, want de eksters zien je hoofd als een landingsbaan!

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page