top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Liefdevolle hartkussentjes voor borstkanker-patiënten

Bijgewerkt op: 3 sep. 2021

Meer dan 1.100 hartkussentjes maakten Renée en Monique al voor borstkanker-patiënten. Gratis, omdat ze gewoon willen helpen. De Heart Pillows verlichten niet alleen de fysieke pijn, maar ze zijn vooral een emotionele steun: iets dat een liefdevolle houvast biedt in een moeilijke periode. Moeder en dochter doen dit niet alleen, maar ze worden geholpen door een team van ijverige vrijwilligers. Samen proberen ze zoveel mogelijk vrouwen te helpen en een dosis geluk te geven. Zelf worden ze ook gelukkig van hun project, want wat is er mooier dan een glimlach op iemands gezicht te toveren?Wat zijn Heart Pillows precies?

“Het concept is ontstaan in Denemarken bij een verpleegkundige die merkte dat een hartvormig kussen haar borstkanker-patiënten kon helpen bij het herstel na een operatie. De Heart Pillow is in eerste instantie dan ook bedoeld voor vrouwen die een (preventieve) borstoperatie moeten ondergaan, maar het kussentje geeft ook verlichting bij andere types van operaties in het borstgebied.

Je draagt het hartkussentje onder de arm en zo kan je de pijn en spanning van de operatiewond verlichten. De schurende pijn van de wrijving van je arm tegen je gevoelige lijf kan je zo voorkomen en door de vorm past het kussen altijd. Het kussen helpt ook tegen zwelling en oedeemvorming na de operatie. Ook biedt het kussen veel steun tijdens het slapen. Wanneer je borst weg is, is ook je natuurlijke steun weg wanneer je op je zij ligt. Je rolt bijvoorbeeld steeds op je buik. Met een Heart Pillow onder je oksel komt de steun terug en kun je wel op je zij blijven liggen.

"Een Heart Pillow is vooral een emotionele steun, een troostkussen en iets dat een liefdevolle houvast biedt in een moeilijke periode.”

Waarom zijn jullie gestart met het maken van deze kussentjes?

Renée: “Ik heb een vriendin die borstkanker heeft gehad en zij vertelde me hoeveel deugd ze had van haar Heart Pillow. Ik was op dat moment heel hard zoekende naar wat zingeving. Ik heb een drukke job, maar ik zocht nog naar een extra uitdaging. Ik wilde iets doen om écht een verschil te maken.

Toen ik merkte dat er in Friesland, waar ik woon, nog geen groep was die Heart Pillows maakt, ben ik ermee van start gegaan. Zonder al te veel nadenken, want als iets goed voelt moet je het gewoon doen. Sinds begin 2019 maken we samen met een groep vrijwilligers hartkussentjes voor iedereen die het nodig heeft.”

Proberen jullie op deze manier de wereld een beetje mooier te maken?


"We wilden echt iets doen om mensen te helpen. We kunnen nu iets voor iemand anders betekenen. Met eigenlijk iets heel simpel als een kussentje kan je liefde en troost geven. Wat is er nu mooier om iemand die door een diep dal moet gaan een lichtpuntje te kunnen geven?

We maken de kussens gratis voor de patiënten; ze betalen enkel de eventuele verzendkosten. We hebben ons als stichting laten registreren, omdat wij duidelijk willen maken dat we absoluut geen winstoogmerk hebben. Er zijn namelijk ook een aantal andere initiatieven waar mensen aan een dergelijk kussen kunnen komen, maar dan voor een behoorlijk bedrag.

Dat willen wij absoluut niet! Patiënten hebben vaak al genoeg ellende en we willen niet dat er een financiële drempel zou zijn om een Heart Pillow te kunnen gebruiken. Daarbij vinden wij het niet okay om winst te maken op een dergelijk product."

"We proberen lichtpuntjes te geven en misschien wel een glimlach op iemands gezicht toveren."

Worden jullie hier zelf ook gelukkig van?

“Voor ons heeft gelukkig zijn heel veel te maken met hoe we anderen blij kunnen maken. Wij worden zelf heel blij van ons project. Het geeft veel voldoening dat we vrouwen kunnen helpen om met pijn en verlies om te gaan. We zijn er voor die persoon, eigenlijk met een heel klein gebaar als een handgemaakt kussen.

Maar het zijn net deze kleine gebaren die een wereld van verschil kunnen maken.

Als we de kussentjes opsturen, schrijven we er ook altijd een persoonlijk kaartje bij. Hoe simpel kan het zijn, gewoon zeggen: ‘het ga je goed’. We menen dat ook uit de grond van ons hart. Deze boodschapjes worden echt gewaardeerd en daar worden wij dan ook blij van.”

De kleine dingen die een verschil maken: zit daar het grote geluk?

Renée: “Voor ons wel. Wat mij zelf heel hard heeft geholpen, is het besef dat iets ook gewoon goed genoeg kan zijn. Ik werk als secretaresse in een kerk. Bij een overlijden gaat het nooit over hoeveel geld er op diens rekening staat. Iedereen valt terug op de kernwaarden: familie, vrienden, geluk. Het gaat helemaal niet meer over al het materiële dat we zo hard denken nodig te hebben.”


Wat is voor jullie de definitie van geluk?


Renée: “Geluk is voor mij een levenstevredenheid. In je dagelijkse leven gewoon tevreden zijn met wat op je pad komt en daar blij van worden. Geluk is je eigen binnenkant. Het zit in je hart en hoe jij in het leven staat. Je kan dan wel naar de wellness gaan of loze kreten roepen, maar handel je er ook naar? Het leven is niet altijd alleen maar rooskleurig, maar je moet de negatieve dingen erbij nemen.”

Monique: “De kunst zit erin om te kunnen accepteren dat niet alles door jou gecontroleerd kan worden. Soms kan het leven al eens tegenzitten, maar dan moet je kunnen zeggen: ‘het komt wel goed!’."

"Geluk is eigenlijk een werkwoord, je moet er wel iets voor doen ondanks dat het er al is.”

Hoe kun je anderen een dosis geluk geven?

"We hopen dat we de patiënten die we helpen een dosis geluk kunnen geven en dat we kunnen helpen om de pijn een beetje te verzachten. We zijn enorm dankbaar dat we dit mogen doen. Soms staan wij met onze kussentjes ook op markten en de persoonlijke verhalen die we dan dikwijls horen, ontroeren ons keer op keer.

Deze reacties motiveren ons ook om onze stichting verder te laten groeien en zo nog heel lang mensen blij te kunnen maken met een hartkussentje."


"Sinds onze opstart in februari 2019 hebben we 1.101 kussentjes gemaakt en verspreid. Als we daar even bij stilstaan is dat echt ongelooflijk."

"Het verbaast ons ook hoeveel kansen anderen ons gegeven hebben. Dat er mensen zijn die ons willen helpen. Zo heeft een bedrijf voor ons mooie tassen gemaakt, waarin we de Heart Pillows kunnen weggeven. Van een ander bedrijf kregen we dozen om de kussentjes te versturen. Een notaris heeft voor ons gratis de stichting vastgelegd in een akte. Dit toont ons hoe mooi de wereld kan zijn. Dat ontroert ons ook echt. We zijn blij alles aan te grijpen wat op ons pad komt."

Jullie doen dat niet alleen. Kunnen jullie ook rekenen op de hulp van vrijwilligers?

"Natuurlijk! Wij hadden dit nooit kunnen klaarspelen zonder onze vrijwilligers. Ondertussen zijn er zo’n 25 vrijwilligers die op heel regelmatige basis komen helpen. Het geeft ons ook heel veel energie om samen te werken met een groep vrouwen en er samen iets heel moois van te maken.

Door samenwerking kan je heel wat bereiken. Je vindt elkaar in een gemeenschappelijk doel en dat creëert een band. Sommige vrijwilligers zijn zelf ook (oud)-kankerpatiënten die zelf veel baat bij de Heart Pillows hebben gehad. Sommigen vinden het gewoon een mooi doel om aan mee te werken.

Het is echt heel mooi om te zien. Sommige vrouwen willen graag helpen, maar kunnen totaal niet naaien. Dat is helemaal geen probleem! Zij kunnen dan bijvoorbeeld de kussentjes vullen of inpakken."

"Tijdens het maken van de Heart Pillows ontstaan vaak mooie gesprekken die ook erg waardevol zijn."

Jullie wonen in Friesland, maar krijgen jullie ook aanvragen uit andere landen?

"Ja, heel veel zelfs! We krijgen aanvragen uit heel Nederland en steeds meer aanvragen uit andere landen zoals België, Duitsland, Engeland,…

Wij maken de hartkussentjes gratis. Enkel de verzendkosten zijn voor rekening van de aanvrager. Omdat het voor ons niets uitmaakt naar welk land we verzenden, zijn we nu aan het bekijken hoe we kunnen uitbreiden. We willen dat elke patiënt weet dat dit bestaat en dat ze bij ons terecht kan."

"We vinden dat elke patiënt geholpen moet kunnen worden, waar ze ook woont."

Wat hopen jullie nog te kunnen bereiken?

"We hebben veel toekomstdromen en we hopen dat het niet bij dromen alleen blijft. We krijgen bijvoorbeeld heel wat anderstalige bezoekers op onze website, maar zij haken af omdat onze site enkel in het Nederlands is. We zijn nu al onze teksten op de site aan het vertalen in drie talen, om zo ook een breder publiek te kunnen bedienen.

We doen dit niet voor onszelf. Het is toch te gek dat sommige patiënten niet eens weten dat er zoiets als Heart Pillows bestaat?! Ze moeten er zelf achteraan, moeten het zelf gaan opzoeken op het internet. Terwijl het eigenlijk aan de zorgverleners is om dit mee te geven aan de patiënten. We vinden dit heel jammer.

Uiteindelijk doen we alles voor de patiënten. We willen zoveel mogelijk patiënten steunen, zowel fysiek als mentaal, met een mooie hartkussentje."

"We willen van de Heart Pillows een bekende én toegankelijke steun maken."

"We zijn op dit moment bezig met de uitbreiding van onze samenwerking met zorginstellingen. We leveren nu al Heart Pillows aan een mooi aantal ziekenhuizen, fysiotherapeuten en oedeemtherapeuten, die echt ‘ambassadeurs’ geworden zijn. Onze droom is dat élk ziekenhuis ons kent en dat elke zorgverlener mee op de kar springt zodat we nog meer patiënten kunnen helpen."


Hoe kunnen mensen jullie steunen?


"Wij zijn voor dit project volledig afhankelijk van donaties. Alles wat wij doen, doen we vanuit ons hart. Mensen kunnen ons eigenlijk op drie manieren steunen. Dit kan bijvoorbeeld door geld te doneren. We bekostigen de materiaalkosten zelf. Vanaf 5 euro kunnen wij weer iemand blij maken met een Heart Pillow.

Mensen kunnen ons ook steunen door materiaal te doneren. De stof moet ongebruikt zijn, van 100 % gladde katoen en minimum 40 op 40 cm, het liefst met een printje of een kleurtje zodat we er een vrolijk kussentje van kunnen maken. De vulling bestaat uit een goede kwaliteit synthetische kussenvulling (fyberfill)."

Wat is het beste advies dat jullie kunnen geven aan anderen?

"Kijk eens om je heen en doe iets! Je hoeft niet veel doen om een verschil te kunnen maken. Er is zoveel te doen in de wereld."

Is er iets dat je zou willen veranderen in de wereld?

"We dromen ervan dat dokters en ziekenhuizen korter op de bal spelen en mee helpen om Heart Pillows kenbaarder te maken. Wij stappen nu op de ziekenhuizen af, terwijl het eigenlijk omgekeerd zou moeten zijn.

Sommige dokters denken dat een Heart Pillow niet werkt. Ze zeggen tegen patiënten met pijn: ‘neem maar een gewoon kussen, rol het op met tape en stop dat onder jouw oksel.’ Komaan seg! Dit is iets moois en een veel beter alternatief.’661 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page