top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Vertel me wie ik ben

Bijgewerkt op: 7 jan.

Hoor jij het in Keulen donderen wanneer iemand zichzelf omschrijft als een ISTJ of een ENFP? Deze mensen beschrijven hun persoonlijkheidstype op basis van de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Voor mij hielp dit instrument om zowel mezelf als anderen beter te begrijpen én te aanvaarden. Ook benieuwd?!Persoonlijkheidstesten: je bent er voor of tegen. Ik hou niet zo van die banale testjes, maar MBTI is niet zomaar een persoonlijkheidstest. Het is meer een instrument om jezelf beter te leren kennen. Voor mij zorgde dit voor een kleine aardverschuiving! Ik had heel lang het gevoel dat niemand mij begreep. Hoe kon dat ook; ik begreep mezelf zelfs niet! Als een levende paradox loop ik hier rond en soms voelt het alsof ik uit twee verschillende personen besta. “Je overdrijft!”, hoor ik je denken. Euh, nee hoor!


Ik heb alleen-tijd nodig, tegelijk wil ik verbinding voelen met ‘mijn’ mensen. Ik hunker naar diepe connecties, maar het kost mij moeite om me open te stellen. Laat me praten over mijn passies, de zin van het leven of waar jij je bed voor uitkomt en ik leef op. Een hele avond small talk maakt me dan weer doodmoe. Mensen zien soms deze beide kanten van mij en denken dan: "Heu?! Wie ben jij eigenlijk?" .


Ik voel mijn missie diep vanbinnen branden, maar de helft van de tijd heb ik géén idee wat ik aan het doen ben! Ik ben een dromer én een doener, liefst tegelijk. Perfectionistisch? Absoluut, maar ik mis wel de kleine details! En plannen maken doe ik het allerliefst…alleen houd ik me er niet altijd aan!


Logisch denken kan ik als de beste, maar ik schuif logica direct opzij als mijn intuïtie iets anders zegt. Tot grote ergernis van manlief, die wel heel rationeel is! Toen we enkele jaren geleden op huizenjacht gingen, hadden we samen een lijstje met vereisten samengesteld. Ik wist perfect aan welke eisen ons huis moest voldoen en heel doelgericht gingen we op zoek. Dat lijstje ging de vuilbak in, omdat ik opeens een 'goede vibe' voelde met een huis. Manlief begreep er niks van!


Ik overdenk mezelf in een existentiële crisis bij de kleinste dingen, maar dat denken gaat hand in hand met hoe iets of iemand (zich) voelt. Ik denk én ik voel veel, altijd tegelijk. Ik heb mezelf daarom altijd als een buitenstaander gevoeld, want voor de ‘voelers’ ben ik te analytisch en voor de ‘denkers’ dan weer te gevoelig.


Vertel me wie ik ben...Het was een jarenlange worsteling, zowel in mijn persoonlijke relaties als in mijn werksituaties. Tot een burn out me dwong om even stil te staan. In deze periode volgde ik loopbaanbegeleiding en hier leerde ik MBTI kennen. En wat een eye-opener was dat!


Wat is de Myers-Briggs Indicator?Psychiater Carl Jung werkte in zijn boek ‘Psychology of the Selves’ (1921) vier basistypen van de menselijke persoonlijkheid uit. Dit omvangrijke werk was nogal theoretisch en werd daarom niet echt opgepikt. Gelukkig beten Katherine Briggs en Isabel Myers, moeder en dochter, zich jaren later vast in de theorie.


Ze wilden de ideeën van Jung zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Doel? Dat mensen meer inzicht kregen in zichzelf en zonder oordeel met elkaar zouden omgaan. Het meer toegankelijk maken is alleszins gelukt, want jaarlijks vullen zo’n twee miljoen mensen de vragenlijst in. Op basis van de antwoorden in de vragenlijst, ontdek je wat de vier kenmerken van je persoonlijkheidstype zijn.


Oké, zin om er mee in te duiken?!


De vier dimensies


De vragen zijn ingedeeld in vier dimensies. Elke dimensie heeft twee voorkeuren, waarvan één het beste bij jou past. Door deze combinaties kom je tot één van de zestien verschillende persoonlijkheidstypen, zoals bijvoorbeeld ESFP of INTJ (de letters zijn de beginletters van de Engelse benamingen). Elk type heeft z’n eigen kenmerken, uitdagingen en valkuilen.


Er is geen goede of slechte voorkeur; daarom is er ook geen 'goed' of 'slecht' type. Het gaat gewoon om jouw persoonlijke voorkeur. Iedereen is anders!


Dimensie 1: Waar haal je jouw energie vandaan? Introversion versus Extraversion (I of E)


Iemand met een extraverte voorkeur (E), richt zijn aandacht en energie op andere mensen en dingen in de buitenwereld. Zij krijgen energie van sociale contacten. Heb je een introverte voorkeur (I), dan laad je jouw batterijen weer op door alleen te zijn en ben je meer gericht op je binnenwereld.


Dimensie 2: Hoe neem je de wereld waar? Sensing versus Intuition (S of N)


In deze dimensie gaat het om observatie (S) of intuïtie (N). Neem je informatie op via je vijf zintuigen, ben je vooral geïnteresseerd in de feiten en leef je in het hier en nu? Dan heb je een voorkeur voor sensing. Mensen met een voorkeur voor intuïtie, hebben veel fantasie, nemen vaak beslissingen op basis van een voorgevoel en zien overal mogelijkheden.


Dimensie 3: Hoe neem je beslissingen? Thinking versus Feeling (T of F)


Deze dimensie richt zich op het denken (T) of het voelen (F). Dit zijn de oordelende functies: ze bepalen hoe je een beslissing neemt. Doe je dat door logisch en objectief te redeneren en kan je overtuigd worden door feiten en cijfers? Dan ben je een denker. Voelende mensen geven de voorkeur aan het maken van keuzes op basis van persoonlijke emoties en waarden.

Dimensie 4: Hoe organiseer je jouw leven? Judging versus Perceiving (J of P)


Hier gaat het om gestructureerdheid (J) tegenover spontaniteit (P). Mensen met een voorkeur voor judging, houden van plannen en to do-lijstjes. Zij handelen voornamelijk probleemoplossend. Heb je een voorkeur voor perceiving, dan houd je meer van een flexibele en spontane aanpak. Je houdt liever alle opties open en je kan je gemakkelijk aanpassen.


Waarom moeten we dit nu weten?


Wel niks moet, maar dankzij MBTI leer je op een gemakkelijke manier verschillen in persoonlijkheid begrijpen. Iedereen is anders en dat leidt wel eens tot conflicten. Hoe dikwijls ik al heb gedacht: “Maar je begrijpt mij gewoon niet!”. Wetende dat die ander gewoon op een andere manier denkt en andere functies gebruikt, helpt om een beetje milder en meer begripvol te zijn.


Bovendien leer je dankzij MBTI je eigen sterktes en valkuilen kennen (vooral als je dit dan ook nog eens doet met een loopbaancoach). Hierdoor kun je betere keuzes maken en kan je stresssituaties vermijden!


MBTI is geen heilig huisje en er is wel wat kritiek. Zo krijg je een indicatie van je persoonlijke voorkeur, maar soms pas je gewoon niet in een hokje. Daarnaast zou ook de theoretische onderbouw van MBTI niet kloppen. Hierbij wordt vooral verwezen naar Jung zelf, die geen wetenschappelijk onderzoek deed.


Hoe dan ook, ik ben fan! Toen ik de eerste keer over mijn persoonlijkheidstype las, viel alles op z'n plek. En ook nu grijp ik er regelmatig naar terug, als ik op iets bots of als ik meer wil ontdekken.


Ben je zelf benieuwd geworden? De vragenlijst kan zowel hier als hier (gratis) ingevuld worden.


Veel ontdekkingsplezier!


Liefs, Wendy

105 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Jos Theunis
Jos Theunis
Feb 11

ik wil dat ik mijn leven terug heb en mijn leven ooken gelukkig word ik wil met een lieve vrouw een wereld reis willen maken en alle mensen die van mij gebruikt hebben wil een straf willen geven

Like
bottom of page