top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Van vakantieblues naar vuurwerk: het geheim om het vakantiegevoel te behouden

Een zwoele zomeravond met goede vrienden rond een knapperend kampvuur. Terwijl de warmte van het vuur ons gezicht streelt, delen we verhalen en genieten we van de eenvoudige geneugten van het leven. De wereld staat even stil en we ervaren het vakantiegevoel in zijn volle glorie. Maar dan komt het moment van vertrek. We verlaten de betoverende omgeving van het kampvuur en worden geconfronteerd met de hectiek van het leven. Een gevoel van weemoed overvalt ons: de vakantiedip! Hoe ga je hiermee om?De voorbije dagen genoot ik met enkele dierbaren van een midweek Ardennen. Een huisje in the middle of nowhere, omringd door bos en met prachtige vergezichten. Na een paar enorm drukke maanden was het net dit wat ik nodig had: rust. ’s Avonds staken we het kampvuur aan en het geluid van knisperend hout en de warmte van het vuur brachten een gevoel van diepe voldoening. Terwijl ik naar de dansende vlammen staarde, leek de wereld om mij heen te vervagen. De hectiek van het dagelijkse leven, de deadlines, de verplichtingen,… Alles verdween in het niets.


Op dat moment was er alleen het vuur, de kalmerende melodie van de natuur en de verbondenheid met mijn reisgenoten.


Hier wilde ik blijven! Het vertrek zorgde dan ook voor de nodige tranen. Het besef dat de rust die ik had gevonden, zou verdwijnen zodra ik weer in de draaikolk van het dagelijks leven stapte, maakte me een beetje melancholisch. Nu, twee dagen na thuiskomst, overvalt nog steeds een gevoel van weemoed mij. De vakantieblues… Wat is dat eigenlijk?


Op vakantie ervaar je de ultieme sensatie van geluk

Vakantie is een tijd waarin je volop geniet. Je voelt je fantastisch en dat is geen toeval. Je lichaam produceert een bijzondere mix van gelukshormonen, zoals dopamine, endorfine en serotonine.


Deze stofjes laten je stralen en zorgen voor dat gevoel van welbehagen. Op vakantie ervaar je de ultieme sensatie van geluk.


Je bent omringd door je dierbaren, geniet van lekker eten, drinkt verfrissende coctails en je verkent de wereld. We ontsnappen aan de dagelijkse sleur, hebben meer vrije tijd en we genieten van nieuwe ervaringen.Dit creëert een gevoel van opwinding, avontuur en vrijheid, iets dat we niet altijd kunnen vinden in ons normale leven. De warme zon streelt je huid en geeft je de broodnodige dosis vitamine D die je humeur doet opleven.


We voelen ons levendiger en meer verbonden met onszelf en de mensen om ons heen. Op vakantie is er geen stress, de boosdoener die normaal je gelukshormonen afbreekt.


Maar dan, helaas, komt het moment waarop je weer thuis bent. En daar, tussen de comfortabele muren van je dagelijks leven, gebeurt het tegenovergestelde van wat je op vakantie hebt ervaren. De rustige ochtenden aan de ontbijttafel worden vervangen door gehaaste ochtenden op kantoor. De ontspannen avonden met vrienden aan het kampvuur vervangen door huishoudelijke taken en verplichtingen.


"Deze abrupte verandering kan leiden tot een gevoel van verlies en een verlangen naar vrijheid"

Het aantal gelukshormonen dat je lichaam produceert, neemt af. De stresshormonen die je tijdelijk achter je had gelaten, sluipen langzaam weer terug. Deze abrupte verandering kan leiden tot een gevoel van verlies en een verlangen naar de vrijheid die we tijdens de vakantie ervaarden. De alledaagse beslommeringen eisen hun tol en voor je het weet beland je in die beruchte vakantiedip.


Tips om met deze vakantieblues om te gaan:


  1. Reflecteer en waardeer: neem de tijd om terug te kijken op je ervaringen en waardeer de bijzondere momenten die je hebt beleefd. Schrijf ze op, maak een fotoboek of deel je ervaringen met anderen. Door bewust stil te staan, kun je de herinneringen koesteren en het gevoel van voldoening verlengen.

  2. Breng vakantie-elementen in je dagelijks leven: identificeer de aspecten van je vakantie die je het meest waardeerde, zoals ontspanning, avontuur of creativiteit, en zoek manieren om ze in je dagelijkse routine te integreren. Plan regelmatig momenten van ontspanning in, maak tijd vrij voor nieuwe activiteiten.

  3. Verken je eigen omgeving: vaak realiseren we ons niet hoeveel schoonheid er te vinden is in onze directe omgeving. Neem de tijd om je eigen stad of regio te ontdekken. Bezoek nieuwe plekken, ontdek lokale evenementen en maak contact met mensen die je anders niet zou ontmoeten.

  4. Onderhoud sociale verbindingen: vakanties brengen vaak de kans met zich mee om quality time door te brengen met vrienden en familie. Blijf die verbindingen onderhouden, zelfs als je weer terug bent. Plan regelmatig samenzijn, organiseer gezamenlijke activiteiten en creëer nieuwe herinneringen samen. Het gevoel van verbondenheid dat je tijdens de vakantie hebt ervaren, kan worden verlengd door actief te blijven investeren in je relaties.


Conclusie:


Net zoals een kampvuur gedoofd kan worden, kan het vakantiegevoel vervagen als we terugkeren. Deze vakantiedip is een veelvoorkomend gevoel dat voorkomt uit de contrasten tussen de vakantie-ervaring en je dagelijkse leven.


Door bewust te reflecteren, vakantie-elementen te integreren en sociale verbindingen te onderhouden, kun je dat vakantiegevoel langer vasthouden.


Onthoud dat het vakantiegevoel niet alleen afhankelijk is van externe omstandigheden, maar ook kan worden gecreëerd door bewuste keuzes en je mindset.Dus, zelfs als je terugkeert naar de hectiek van het dagelijkse leven, kun je die vleugjes vakantie-energie behouden!


Liefs,

Wendy

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page