top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Waarom introversie ook een kracht is

Bijgewerkt op: 7 jan.

In een wereld die nooit stil lijkt te zijn, is het voor introverte mensen dikwijls moeilijk om zich staande te houden. Ze passen zich vaak als een kameleon aan de extraverte omgeving aan, maar volgens bestsellerauteur Susan Cain is dat nergens voor nodig. In haar ted talk ‘the power of introverts’ laat ze zien hoe je jouw introversie ook in je voordeel kan gebruiken. Want ook introverten hebben zoveel vuur in zich. De truc is net om dat vuur op de juiste manier aan te wenden!



Een derde van de wereldpopulatie is introvert. Ik ook: ik verkies één-op-ééngesprekken boven een luide groep. Mijn ideale zaterdagavond bestaat uit een bad, boek en kannetje thee met manlief naast mij, verzonken in zijn eigen boek. Groepspresentaties zijn niet mijn ding en ik ga figuurlijk dood bij voorstelrondjes!


Ik kan heus wel genieten van een feestje, maar ik kan me ook ineens overdonderd voelen door de drukte en de overdosis small talk en dan moet ik weg. Om dan een paar dagen te bekomen. En ja, die introversie voelt dan soms aan als een zwakte.


Dat komt misschien ook door het imago dat we van onze maatschappij krijgen: introverten worden gezien als onzeker en krijgen al snel het etiket van traag, ondeskundig of niet assertief opgeplakt. En dat leidt dan tot de vicieuze cirkel van onzekerheid.


Introversie wordt bovendien vaak geassocieerd met asociaal. En dat is nu net wat het niét is. Wij introverten zijn graag alleen én graag omringd door mensen. Wel voelen we ons meer op ons gemak in een kalme omgeving, terwijl extraverten net wat extra stimuli nodig hebben om zich in hun nopjes te voelen. Het zit ‘m dus in de manier waarop we omgaan met prikkels.


Introverten en extraverten verschillen in de manier waarop ze omgaan met prikkels, hoe ze ideeën ontwikkelen, hoe ze communiceren en hoe ze besluiten nemen

Wees wat socialer!’, ‘Blijf je nu weeral thuis?’ of nog een leuke: ‘Waarom ben je zo stil?!’… Misschien kreeg jij ook wel eens zo’n uitspraak te horen. En als ik mijn introverte zelve even mag verdedigen: ik ben niet stil omdat ik verlegen ben, maar omdat ik even niets zinnigs te vertellen heb. Ik ben écht een toffe, hoor. Vraag maar aan mijn vrienden!


Extravert gedrag wordt in onze samenleving als de norm gezien. Iemand met een vlotte babbel en veel charisma boekt sneller succes op het werkveld. Onzin vind ik het. Neem nu Darwin of Freud: twee grote namen uit de geschiedenis. En je kan het al raden: beiden waren ze introvert!


Misschien heb jij, net als Susan Cain en net als ik, al heel wat pogingen achter de rug om wat extraverter te zijn, de extraverte mensen na te bootsen omdat je denkt dat het zo hoort. Iets gaan drinken met een vriendin op een druk terras bijvoorbeeld, terwijl je veel liever gezellig thuis blijft en geniet van een rustig etentje. Zo’n situaties leiden tot vermoeidheid en bovendien verlies je zo als introvert ook jouw vuur.


Als introvert heb je zoveel krachten waarbij je soms vergeet stil te staan. Deze ted talk gaat over het omhelzen van die krachten. Want als je meer zicht krijgt op je sterktes, dan kan je deze inzetten zonder jezelf te forceren. Probeer niet anders te zijn dan je bent, maar haal het meeste uit de krachten die je al hebt.


Wat zijn jouw superkrachten als introvert?


  • Je bent een goede luisteraar en levert een zinvolle bijdrage aan het gesprek, net omdat je pas praat als je écht weet wat je wil zeggen

  • Je bent niet stil als het over je passie gaat

  • Je kan de eindeloze stroom aan small talk onderbreken en wat diepgang in een gesprek brengen

  • Je kan geconcentreerd werken zonder je aandacht te laten verslappen of je te laten afleiden door andere prikkels

  • Je hebt een groot observatievermogen, waardoor je ziet en hoort wat anderen soms ontgaat.

  • Je beslissingen zijn weldoordacht, omdat je verbanden legt en alle informatie kan samenleggen

  • Je hebt geen podium nodig om te schitteren. Je laat liever het resultaat spreken dan zelf het middelpunt van de belangstelling te zijn

  • Je hebt een groot voorstellingsvermogen

  • Je bent onderzoekend, waardoor je soms tot nieuwe, frisse conclusies komt.

  • Je hebt een goed contact met je innerlijke wereld

  • Je bent creatief


Hoe kunnen we deze voordelen volgens Cain nu optimaal benutten? Dat is heel simpel: door je terug te trekken, denktijd en creatietijd in te lassen en vervolgens terug te keren naar een groep om daar je waarde toe te voegen.


Dat moment van terugtrekken is volgens Cain heel belangrijk, want alleen zijn is een cruciaal element voor creativiteit. Grote genieën zoals Darwin, Freud en Dickens trokken zich ook terug om te creëren. Ze maakten lange wandelingen in het bos, of zonderden zich even af in een afgelegen buitenhuis.


Om tot geniale oplossingen te komen, moeten zowel introverten en extraverten kunnen floreren in een voor hun ideale omgeving

Ik kan dat alleen maar beamen. Niet dat ik mezelf als een genie zie, maar wel als iemand die leeft op creativiteit! Ik werk in een open werkomgeving. Ideaal als ik niets moet creëren, maar een hel als dat wel nodig is want dan zijn al die prikkels rondom mij er teveel aan.


Als ik middenin een schrijfproces zit, kan ik geen mensen om mij heen verdragen. Ik zit in mijn schrijfcocon en de wereld gaat aan mij voorbij. Ik heb die stilte en alleen-tijd écht nodig: om woorden op papier te krijgen, om nieuwe ideeën te bedenken, om dromen te visualiseren, om plannen te maken.


Neem ik voor mezelf die tijd niet, wat wel eens gebeurt gezien mijn drukke agenda, dan ziet mijn gezin de bui al hangen: ik ben moe, chagrijnig, niks is nog goed en weg is die positieve vibe die mij zo kenmerkt. Ik word dan voor een paar uur in mijn bureau opgesloten :).


De twee persoonlijkheidstypes lijken dan wel elkaars uitersten, eigenlijk vullen ze elkaar perfect aan, als ying en yang. Dat benadrukt Cain ook in haar ted talk: onze samenleving heeft een betere balans nodig tussen beide. Onze maatschappelijke problemen zijn soms zo complex, dat het nodig is dat iedereen samenwerkt.


Om tot geniale oplossingen te komen, moeten we de introverte mensen de ruimte geven om zichzelf te kunnen zijn, en de extraverten de kans geven om te floreren in hun openlijke en drukke zelf.



Wendy

137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page