top of page
  • Wendy Luyks

Op zoek naar de stilte

Bijgewerkt op: 24 aug. 2022

Waar wil reisjournalist Pico Iyer het liefst naartoe gaan? Wel, nergens! De grootste luxe in deze snelle tijden is volgens hem niet dat we altijd overal naartoe kunnen, maar net dat we de mogelijkheid hebben om eens even niets te doen en kunnen stilstaan. Stilte is het grootste avontuur. En dat maakt hij duidelijk in zijn Ted Talk; eentje voor iedereen die zich overweldigd voelt door de eisen van onze wereld.


Ik heb het gevoel dat we in een periode van tegenstrijdigheden zijn beland. Tegenover pakweg 50 jaar geleden werken we nu een pak minder, maar toch hebben we met z’n allen het gevoel dat we ons sufwerken. De technologie van vandaag levert ons zoveel tijdbesparende snufjes, maar toch voelt het alsof de tijd ons steeds ontglipt. Hoezo is het nu al oktober?!


Contact leggen met andere mensen, zelfs aan de andere kant van de aardbol, wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt. Maar écht in verbinding gaan...dat lukt wat minder goed. Dit komt voor een groot stuk omdat we niet meer luisteren naar wat ons eigen hart ons ingeeft.


Het voelt soms alsof we dat contact met onszelf verloren zijn, ergens tussen de soep en de patatten. En dat is niet onlogisch, want we leven in een wereld waarin we voortdurend geprikkeld worden. Het is nooit stil, rondom ons niet en in ons eigen hoofd ook niet, hoe kunnen we ons eigen hart dan nog horen?


Om die stilte en de oh zo nodige rust op te zoeken, gaan we dan maar één of twee keer per jaar op reis. ik geef toe, ik snak ook naar vakantie! Onze laatste reis is al een heel, heel verre herinnering. Mijn agenda is zo vol dat het me soms de adem beneemt. Ik zeg al maanden tegen manlief dat ik écht nood heb aan een weekendje weg. Maar...we vinden geen tijd.


Ik ga die rust pas vinden als ik uit mijn vertrouwde omgeving ben. Denk ik. Maar is dat echt zo? Nee hoor! Je kan immers nog zoveel reizen als je wil, als je niet met de juiste ogen kijkt, is de magie ver te zoeken. Schrijver Pico Iyer reisde de wereld rond, maar hij ontdekte dat de rust waarnaar hij zocht, enkel te vinden was in zichzelf. En die plek bereikte hij door nergens naartoe te gaan.


De truc is om met meer waardering naar het leven te kijken. We leven zo hard in ons hoofd: wat herinneren we ons, hoe interpreteren we dingen, we speculeren over alles en nog wat,...

Uit ons hoofd komen helpt om the bigger picture te zien. Als we minder denken, kunnen we voelen wat ons het meeste raakt. Zo ontdekken we waar ons diepste geluk ligt. Om dit te doen, kunnen we echt allemaal wel af en toe wat stilte gebruiken.


"Als we ons leven écht willen veranderen, moeten we misschien bij onze gedachten beginnen"

Dat is geen nieuwe wijsheid. Zo’n 2.000 jaar geleden al wisten de Stoïcijnen dat het niet de ervaringen zelf zijn die ons leven vorm geven, maar wel hoe we met die ervaringen omgaan. Om maar een voorbeeld te geven; als je huis weggespoeld wordt, kan de ene daar levenslang door getraumatiseerd zijn, terwijl iemand anders het ziet als een kans om een nieuw leven te beginnen. Eén gebeurtenis, verschillende reacties.Voor Iyer kwam het kantelmoment op zijn 29ste. Hij leefde het leven waar hij als kleine jongen van droomde, maar hij besefte ineens dat hij zo hard aan het ronddraven was en ondertussen vergeten was hoe het voelde om gelukkig te zijn. Bij dit besef liet hij zijn droomleven achter zich en verhuisde hij naar een eenvoudige flat in Kyoto, waar mensen al meer dan 800 jaar stilzitten.


Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we massaal naar Kyoto moeten verhuizen. En we mogen uiteraard nog steeds op reis gaan. Een reis kan dan ook fantastische inzichten opleveren, zoals ik die tijdens een kampeertocht in Denemarken besefte dat ik heus kan leven zonder Facebook en dat spelletjesavonden met de kinderen zorgen voor meer verbinding met elkaar.


Iyer liet me wel inzien dat we ook af en toe kunnen stilzitten in ons dagelijkse leven. We kunnen die rust en connectie gewoon thuis vinden, als we even unpluggen en onze to do-lijstjes vergeten. Het gejak en gejaag even laten voor wat het is... Het zorgt er voor dat de inzichten die we opdoen tijdens het reizen blijvend worden. En dat helpt ons de juiste balans te vinden in het leven, zodat we gelukkiger worden.


Ik ga nu wandelen in stilte, zonder een podcast te luisteren. En tijdens een 'gezinsvergadering' hebben we met de kinderen afgesproken dat we elke week één spelletjesavond houden. Een avond met lekkere hapjes, waarop gespeeld, gelachen en gebabbeld gaat worden. En belangrijk: een avond zonder gsm's! Voor de zekerheid heb ik dat maar in mijn agenda gezet :-).


Bekijk hier de Ted Talk.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page