top of page
  • Foto van schrijverWendy Luyks

Mediteren tussen de paarden, go or no?

Bijgewerkt op: 7 jan.

Meditatie en mindfulness. Het wordt gezien als dé manier om rust in je hoofd te krijgen, en bijgevolg ook rust in je leven. Mijn hoop op rust ligt verborgen onder tientallen to do-lijstjes die alleen maar langer worden. Hoog tijd dus om dit ook een kans te geven. Om het mezelf niet té moeilijk te maken, koos ik voor een middagje mediteren bij de paarden. Want paarden en ik, dat is een ideale combo!
Enkele jaren geleden las ik het boek ‘Eat, Pray, Love’. Het idee van een wereldreis waarbij je alles even loslaat en waarbij zelfontwikkeling centraal staat, sprak me enorm aan. Een jaar mijn leven ‘on hold’ zetten om ergens in India te gaan leren mediteren, is vooralsnog niet meteen een optie. Om maar te zwijgen over het mediteren op zich dat al een enorme uitdaging is gebleken voor mij, want dat hoofd tot zwijgen aanmanen…een hele opdracht!


Toch voel ik een lichte jaloezie als ik denk aan mensen die elke dag hun meditatiematje bovenhalen en een half uur van de wereld kunnen verdwijnen. Ik schrijf het wat sarcastisch, maar wat zou ik dat graag kunnen! In een ACT-cursus kon ik al eens proeven van mindfulness en ook hier op Vlamdragers deel ik wel eens een mindful momentje. Ik moet echter bekennen dat mijn korte meditatiemomentjes steevast als eerste geschrapt worden als ik het druk heb. En tegenwoordig heb ik het héél druk!

“De hoop op innerlijke rust blijft, zeker nu ik de druk van mijn to do-lijstjes steeds erger begin te voelen”

Misschien helpt het als ik me ineens een halve dag in de wereld van het mediteren dompel? Grasduinend op het world wide web vond ik, toevallig of niet, een man die meditatiecursussen geeft in mijn eigen dorp. Nog toevalliger: hij geeft die meditatiesessies ook tussen de paarden!


Wie mij een beetje kent, weet dat ik verzot ben op paarden. Als meisje van tien galoppeerde ik al tussen de ‘groten’ en mijn liefde voor deze dieren is sindsdien alleen maar groter geworden. Dus: mediteren met paarden…dat ga ik kunnen (en als dat mediteren niet lukt, dan heb ik tenminste een leuke middag tussen mijn trouwe viervoeters gehad).

Luc Jansen (InBalans) en Martine Brosens (Spiegelend Paard)

Ik trek naar het Spiegelend Paard in Meerle, waar paarden ingezet worden bij coaching trajecten. Martine en Luc stellen mij direct gerust: iedereen kan dit. Mediteren is uit je hoofd komen, je bewustzijn inschakelen en naar je gevoel gaan. Niets moet bij mediteren en je werkt met de dingen die naar boven komen.

Martine: “Vanaf het moment dat je erkent wie je écht bent, is er heling mogelijk. Daar helpen paarden bij. Ze helpen om je hart meer te openen”

Het verschil met een gewone meditatiesessie is natuurlijk de inzet van paarden. “Paarden zijn een goede leermeester. Ze spiegelen waar jij staat op dat bepaald moment, juist door hun puurheid”, vertelt Martine enthousiast.


Op voorhand was het voor Luc en Martine moeilijk om uit te leggen wat er ging komen.

“Martine weet niet hoe en op wie het paard gaat reageren; en ik weet niet wat er naar boven gaat komen bij de deelnemers. Elke meditatie verloopt anders. Je moet gewoon je verwachtingen loslaten en accepteren dat wat komt, nodig is en dan gewoon kijken wat volgt”, gaat Luc verder.


Accepteren dus. Daar heb ik de laatste maanden hard op geoefend (ook weer dankzij die ACT-cursus :-) ), dus dat kan ik! Wat mij al wel duidelijk werd na 5 minuten: dit zou geen gewone luistermeditatie worden. Tijdens deze bundelingsmeditatie kon je zeggen welke beelden er in je naar boven kwamen, welke gevoelens deze opriepen en wat je ermee wilde doen. Je kon met mildheid naar je eigen angsten kijken, maar je kon je ook laten inspireren door wat de anderen vertelden. Ik voelde direct weerstand in heel mijn lijf. Tot zover het accepteren-verhaal dus : -).

Ik nam samen met vijf andere dames deel aan deze bundelingsmeditatie. De fries Wietse was het spiegelpaard van dienst. We zetten ons in een kring in de piste en Luc nam ons mee op een meditatiereis van een klein uurtje. Wietse zette zichzelf middenin onze kring bij aanvang, klaar om aan de slag te gaan. Zodra de meditatie startte, liep hij van deelneemster naar deelneemster. Hij wist waar hij moest zijn om te helen, te ontvangen, te geven…


Ik vond het enorm krachtig om te zien hoe Wietse de ene deelneemster rustig voorbij wandelde, maar bij de andere een hele tijd bleef staan omdat hij voelde dat dit nodig was. Stokstijf, om daarna dichter te komen en met zijn hoofd knuffels begon te geven. Machtig!

Ook mij gaf Wietse wat ruggensteun, waarschijnlijk vooral om te zeggen: ‘laat het los en kom uit dat hoofd!’. Uit dat hoofd komen is nog niet meteen gelukt, maar de meditatie deed wel wat met mij. Ik voelde een rust over me neerdalen met Wietse naast mij. Het was even gewoon ‘goed’. Aan wat lag dat? Zijn ademhaling? Het feit dat hij er gewoon stevig stond en niet weg ging? Mijn hoofd wilde een rationele uitleg, maar sommige dingen zijn nu eenmaal niet rationeel te verklaren.


Feit is wel dat elke deelneemster een grote verbondenheid voelde met elkaar en dat deze verbinding versterkt werd door Wietse. Toen het paard terug in het midden ging staan, wisten we dat de meditatie klaar was.


Op voorhand was het niet te voorspellen wat het thema van de sessie zou worden, achteraf was dit des te duidelijker door de verschillende beelden, kleuren en verhalen die alle deelneemsters zagen: verandering, groei en creativiteit. Ook voor mij klopte dit wel.


Met een iets leger hoofd keerde ik gelukkig huiswaarts. Dit was dan wel mijn eerste échte meditatiesessie, maar zeker niet de laatste. Oefening baart kunst!Mediteren in de aanwezigheid van paarden raakt je innerlijke kracht. Een paard ‘is’ gewoon, hier en nu. De puurheid en intuïtie van een paard neemt je mee, creëert ruimte in jezelf, en verbindt...Het nodigt ons uit om vanuit onze eigen natuur waar te nemen zonder oordeel en contact te maken met wat ons omringt. We mogen ‘doen’ door er gewoon te ‘zijn’ en laten gebeuren wat er gebeurt, wat zorgt voor een diepe rust...Bij aanvang van de meditatie maken we eerst kennis met de paarden. We beginnen met enkele aardingsoefeningen en stromen door naar een heilzaam ‘bundelen’ met de paarden en onszelf. We mediteren staand of zittend in een cirkel, terwijl één of twee paarden langs ons heen of tussen ons door stappen of staan. Deze meditaties met paarden zijn een aanvulling op de bestaande (liggende) meditaties van Luc Jansen. Luc zal deze meditatie ook begeleiden. Ervaring met paarden is niet verreist. Meditatie samen met Martine en Luc en een eigen groep is eveneens mogelijk.


234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page