Scherven. Zo zal de titel klinken van de nieuwe kortfilm van Kenneth Kerckhofs. Een film dat een gevoelig, maar zo belangrijk thema in onze maatschappij behandelt: mentaal welbevinden en suïcide. De film, die tot stand komt in samenwerking met een team psychologen, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. “Hulp is er, maar mensen die zo diep zitten, zien dat vaak niet.” Kenneth is een crowdfunding gestart om fondsen in te zamelen zodat 'Scherven' gemaakt kan worden.
“Hey, wil je geen film maken van mijn leven?” Deze vraag kreeg regisseur Kenneth Kerckhofs van Anna, een dame die hij toevallig ontmoette tijdens een netwerkevenement. “Waarom is uw leven zo boeiend om in een film te gieten?”, vroeg hij. Twee jaar later ligt ‘Scherven’ klaar om verfilmd te worden.
Anna is een moeder van twee kleine kindjes - drie en vijf jaar oud. Haar scheiding hakt er diep op in en ze belandt in een depressie. Daarbovenop ontdekt ze dat haar beste vriendin ervandoor is gegaan met haar ex. Dat was de druppel die voor een rampscenario zorgde: ze stopte haar kinderen onder, zegt dat ze voor een lange tijd op reis gaat, maar dat ze elkaar ooit wel weer terugzien. Ze stapt vervolgens in de auto en rijdt het kanaal in…
“Gelukkig is dit het begin van de film. Anna overleeft haar zelfmoordpoging en komt terecht in het ziekenhuis, waar ze de dertienjarige Manon ontmoet. Manon heeft terminale kanker. De dokters geven haar nog slechts een paar dagen. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee, die het leven van Anna weer zin geeft. Manon laat Anna inzien dat ze een keuze heeft: de keuze om te leven. Manon heeft die keuze niet meer…”, vertelt Kenneth.
"Ik besliste redelijk snel om een kortfilm te maken over haar leven, alleen had ik geen budget. Nog steeds niet. Maar Anna's verhaal is de moeite waard om te vertellen."
“Het verhaal van Anna deed iets met mij. Ik vond het zo heftig om aan te horen, maar ik voelde ook direct dat ik er iets mee wilde doen. Als regisseur wil ik verhalen vertellen die het vertellen waard zijn. Ik besliste redelijk snel om een kortfilm te maken over haar leven, alleen had ik geen budget. Nog steeds niet. Maar Anna’s verhaal is de moeite waard om te vertellen.”
Maar Kenneth wil meer doen dan enkel Anna’s verhaal vertellen. “Er zijn zoveel hulplijnen voor mensen die lijden: de huisarts, psychologische hulp, de Zelfmoordlijn… Waarom kunnen mensen dan zo diep zitten dat ze die hulp niet meer zien? En hoe ga je daar als omgeving mee om? Ik hoop dat het bekijken van deze film voor mensen in nood een reden kan zijn om hulp te zoeken. Want hulp komt vaak uit een onverwachte hoek.”
Om het even in cijfers uit te drukken: één op de drie Belgen (15 jaar en ouder) kampt met psychische problemen. In 2018 overleden in België 1.792 personen ten gevolge van suïcide, wat neerkomt op bijna vijf per dag. Dat cijfer ligt ruim boven het wereldwijde gemiddelde. Dat alles blijft uit het epidemiologisch rapport van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). In 2020 waren er gemiddeld 25 suïcidepogingen per dag in Vlaanderen.
“Ik schrok enorm van die cijfers en misschien kan ‘Scherven’ mee het verschil maken”, vervolgt Kenneth. “Toen ik het verhaal van Anna in een scenario aan het gieten was, ben ik gaan praten met verschillende psychologen en psychiaters. Ik wilde weten of de film een manier kon zijn om hulp te bieden – zowel voor de persoon die geen uitweg meer ziet, als voor diens omgeving. Uit die gesprekken bleek dat er inderdaad patiënten zijn die geen hulp meer kunnen of willen aanvaarden. Zij worden zo getriggerd door hun doel – een einde maken aan hun lijden – dat ze niets anders meer zien.”
Suïcide kan nooit herleid worden tot één oorzaak. Er is steeds een samenspel van risicofactoren (zoals bijvoorbeeld een depressie, persoonlijkheid, sociale factoren…) en beschermende factoren (zoals veerkracht, sociale steun, positieve ervaringen…). Het zijn deze beschermende factoren die Kenneth wil uitlichten met zijn film.
“Het gaat erom de kracht in jezelf terug te vinden en voor jezelf de moed te vinden om verder te leven. Nu is Anna blij dat ze nog leeft, maar ze zegt ook dat Manon haar leven gered heeft. De band die ze op die hele korte tijd opbouwde met haar, gaf haar hoop en kracht. Ze zocht psychologische hulp en kreeg haar leven weer op de rails. ‘Ik blijf leven voor jou, zodat je herinnert zal worden’, dat beloofde ze aan Manon.”
“Met ‘Scherven’ wil ik een extra hulpmiddel aanreiken. Als er al één iemand geholpen zal zijn, als er al één iemand na het bekijken van de film naar een psycholoog of therapeut stapt, dan is het geslaagd.” Kenneth is een crowdfunding gestart om geld in te zamelen, zodat de kortfilm gedraaid kan worden. De regisseur zoekt 8.000 euro.
“Omdat Scherven een gevoelig en delicaat thema behandelt, vinden wij het enorm belangrijk dat dit zo goed mogelijk tot zijn recht komt en dat kan alleen als we genoeg financiële middelen tot onze beschikking hebben. Op die manier kunnen we het zo mooi mogelijk in beeld brengen. We willen bijvoorbeeld de stuntscène uit de kortfilm, die enorm belangrijk is voor het vertellen van het verhaal, op een veilige manier kunnen draaien.”
Meer info over het project vind je via deze website.
Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be
Comments