top of page
  • Wendy Luyks

Hoe gaat het met je? Slecht, bedankt om het te vragen!

Bijgewerkt op: 21 dec. 2022

Hoe dikwijls krijg jij de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ en hoe dikwijls antwoord je dan ‘Prima!’, ook al ga je helemaal dood vanbinnen, zodat mensen gewoon rustig met hun dag kunnen verdergaan? Nora McInerny doet het tegenovergestelde in haar podcastreeks Terrible, thanks for asking en ze breekt daarmee een lans voor mentale gezondheid.


Hoe is het?


Goed hoor! En met jou?


Oh, prima!


Dikwijls zien de conversaties die ik heb er zo uit. Met de buurman aan de brievenbus, met een collega die naar een andere dienst verhuisd is of met medestudenten die ik tegenwoordig maar sporadisch zie. Zelfs tegen vrienden die via whatsapp even inchecken antwoord ik in een automatisme: ‘Alles gaat goed!’


Hoe gaat het met je? Het is een supervraag, als ook alles goed gaat. Dan kan je enthousiast antwoorden: ‘Geweldig!’. Je kaatst de vraag terug, je krijgt ook een ‘Geweldig’-antwoord en je kan beiden rustig je dag verder zetten.


De vraag is minder super als je je helemaal niet geweldig voelt. Als je al drie keer geweend hebt ook al is het nog maar 10 uur. ‘Slecht’, wil je dan antwoorden. Want het stormt in je hoofd. Je hebt een krop in je keel en die knoop in je maag wordt ook alleen maar erger.


Hoe gaat het met je? Het is eigenlijk zelfs geen echte vraag, waardoor je ook geen echt, eerlijk antwoord kunt geven. Je mompelt dan maar ‘Super!’, je veinst een lach op je snoet, de ander zegt hetzelfde terug en je gaat verder met je vreselijke dag. Dat is meestal hoe het gaat.


Ik weet het, want die persoon met de storm, de krop en de knoop ben ik zelf.


Maar het kan ook anders!


Dus ja… soms voel ik me vreselijk, heb ik géén idee wat ik aan het doen ben en voelt het alsof er geen einde komt aan deze storm. Dat gevoel is oké, want ik weet dat het niet altijd zo zal zijn. Dat na duisternis weer licht komt, altijd.


Ik ben ondertussen al zoveel keer weer recht gekrabbeld dat ik er eigenlijk een medaille voor zou moeten krijgen :-).


Misschien heb je dan mensen nodig die je 'Het gaat goed'-antwoord kunnen doorprikken (gelukkig heb ik zo'n paar pareltjes). Of misschien heb je zelf gewoon een extra portie moed nodig.


De podcast van Nora McInerny helpt daarbij. Ze maakt de slechte momenten draaglijker en met haar interviews wil ze het taboe van mentale gezondheid doorbreken. De verhalen gaan over dappere mensen die op de vraag ‘Hoe gaat het?’ durven antwoorden met ‘Slecht, maar bedankt om het te vragen!’


In elke aflevering vertelt iemand wat er achter het antwoord ‘Goed hoor!’ schuilgaat. Die openheid voelt als een warme deken, want het is oké om niet oké te zijn. Open je verhaal delen is zo krachtig en verbindend. Niemand heeft alleen maar topdagen...


Dus misschien… misschien moeten we voortaan eerlijk antwoorden op de vraag en zonder oordeel écht luisteren naar het antwoord. En heel misschien kunnen we elkaar zo verrassen.


Stormen zijn er altijd, in ieders leven. En de enige manier om een storm te doorstaan, is om deze te ondergaan. Door 'm te voelen. En soms begint dat voelen al met het antwoord: 'Het gaat niet goed vandaag'. En zo geef je de ander de kans om naast jou te komen staan.


Het donker is minder eng als je samen vuur maakt.


Wendy x


Je kan de podcast onder meer beluisteren via Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts. De afleveringen duren tussen de 40 en de 60 minuten.


Bekijk hier de officiële website.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page