Sommige mensen lijken wel voor het geluk geboren, terwijl anderen helemaal nooit een chanceke hebben. Maar is dat wel écht zo? Nee hoor; kansen op geluk kunnen we gewoon zélf maken. Dat is toch waar Tina Seelig het over heeft in haar Ted Talk. Zij geeft daarbij drie tips om je kansen op geluk groter te maken.
Waarom heeft de ene mens meer geluk dan de andere? Dé ideale jobaanbieding krijgen wanneer je niet echt actief aan het zoeken bent, op het laatste nippertje tickets versieren voor dat concert waar je zo graag naartoe wilde gaan of simpelweg alle lichten op groen krijgen tijdens een lange autorit naar huis. Het lijkt dikwijls te gaan om toeval, maar dat komt omdat we niet zien welke krachten ervoor zorgen dat mensen geluk hebben.
Volgens Tina Seelig, technisch hoogleraar aan de Stanford-Universiteit, moet je geluk niet zien als een bliksemschicht die je af en toe raakt, maar als constante wind. “De wind waait continu, soms rustig en dan weer onstuimig. En soms komt hij uit richtingen die je nooit had verwacht.”
Oké, maar hoe kunnen we die winden van geluk dan vangen? Seelig geeft drie dingen mee die je kunt doen om een zeil te maken waarmee je die winden van geluk kunt onderscheppen.
Verander de relatie met jezelf
Om meer geluk op je pad te vinden, moet je bereid zijn om kleine risico’s te nemen die je uit je comfortzone trekken. Als kind doen we dat quasi altijd, anders zouden we nooit leren lopen of fietsen. Gaandeweg zijn we dat jammer genoeg een beetje verleerd. En ja, die comfortzone is een fijne en vertrouwde plek, maar als je daar blijft zitten en nooit iets probeert, groei je ook niet meer.
Je kan op verschillende vlakken zo’n risico’s nemen. Denk bijvoorbeeld aan praten met iemand die naast je in de trein zit, iemand vertellen hoe je jezelf voelt of proberen een nieuw probleem op te lossen.
Seelig vertelt hoe ze ooit het risico nam om in het vliegtuig ‘hallo’ te zeggen tegen de man naast haar. Die man bleek uitgever te zijn. Ze hadden een leuk gesprek, bleven contact houden en een paar jaar later publiceerde zijn uitgeverij haar boek. Geluk hebben hé, of…? Het geluk kwam duidelijk voort uit een serie kleine risico’s die ze nam, te beginnen met het zeggen van ‘hallo’.
Verander de relatie met anderen
Dit gaat over anderen waarderen. “Iedereen die jou op je reis helpt, speelt een enorme rol bij het bereiken van je doelstellingen. En als je daar geen waardering voor toont, maak je niet alleen de cirkel niet rond, je mist ook een kans”, vertelt Seelig. Volgens haar ontstaan er meer kansen als je jezelf meer waarderend opstelt.
Dat lijkt niet moeilijk, maar toch vinden we het al snel vanzelfsprekend wat anderen voor ons doen. Staan we er misschien te weinig bij stil en spreken we te weinig uit wat de ander voor ons betekent?
Ik hou zelf een dankbaarheidsboekje bij, waarin ik opschrijf waar ik die dag dankbaar voor ben. Tina Seelig gaat nog een stapje verder. Elke dag blikt zij ’s avonds even terug op alle mensen die ze die dag ontmoet heeft en ze stuurt elk van hen een bedankbriefje. Iets wat maar een paar minuten tijd kost, maar waardoor ze zich wel veel dankbaarder voelt.
Verander de relatie met ideeën
Wij zijn nogal geneigd om direct een oordeel over iets te vellen en soms gebeurt dat al voor we het goed en wel beseffen. Zo ook met ideeën: die bestempelen we nogal vlug met ‘goed’ of ‘slecht’. Maar, zegt Seelig, wat als je slechte ideeën eens zou bekijken door de lens van mogelijkheden?
Omarm al je gekke ideeën, hoe onmogelijk ze misschien ook lijken. Denk eens out of the box! Onmogelijke dingen op je pad kunnen dan misschien wel de grootste bron van jouw geluk worden.
Bedenk je eens dit: je wil zo graag op vakantie naar de zon, maar hebt niemand om je te vergezellen. Even denk je eraan om alleen te gaan, maar dat idee smelt al snel als sneeuw voor de zon. Want ja, het is zo eenzaam, saai, en wat zullen de mensen wel niet denken...
Jammer, want wie weet kom je wel net door dàt gekke idee de partner van je leven tegen waarmee je in de toekomst nog vele mooie reizen mee kan maken. En je zal ongetwijfeld het gevoel hebben dat geluk eindelijk jouw pad heeft gekruist, terwijl het eigenlijk voortkwam uit jouw eigen, zotte idee.
Met deze drie tips wil de hoogleraar niet ontkennen dat mensen soms in vreselijke omstandigheden geboren worden. Soms is geluk wèl als een bliksemschicht die ons met iets prachtigs of iets verschrikkelijks treft. Maar, los daarvan, zijn die winden van geluk er ook altijd. Als je bereid bent om wat risico's te nemen, waardering te tonen en anders te gaan kijken naar ideeën, kun je steeds een groter zeil maken om de winden van geluk te vangen.
Kommentare