top of page
  • Melissa Van Ginderen

5 persoonlijke tips voor een beter welzijn

Bijgewerkt op: 21 dec. 2022

Welzijn en zelfzorg, we werden er het laatste jaar mee rond de oren geslagen. De huidige periode (ik kan dat C-woord niet meer horen of zien…) heeft ons allemaal op de proef gesteld. Voor mij was deze periode eentje om mezelf te leren kennen. Wat maakt mij gelukkig? Waar word ik blij van? Hoe kan ik goed voor mezelf zorgen? Heel wat vragen en het kostte me een jaar om de antwoorden te vinden. En geloof mij: het is me soms nog steeds niet helemaal duidelijk.


Het voorbij jaar werden we tot het uiterste geconfronteerd met onszelf. Velen onder ons hebben hiermee gesukkeld, ook ik. Omdat ik in levende lijve heb ondervonden hoe belangrijk je eigen welzijn is, wil ik jullie écht overtuigen om meer zorg te dragen voor je lichaam en geest. De afgelopen maanden heb ik, stap voor stap, ontdekt wat mij tot rust kan brengen. Dingen waarmee ik echt tot mezelf kom.

Hierbij benadruk ik wel: iedereen is natuurlijk anders. Wat voor mij werkt, werkt niet meteen voor jou. Toch wil ik heel graag mijn persoonlijke tips delen. Gebruik het als inspiratiebron, denk er eens over na, maar vooral: zet ze naar je eigen hand, zodat ook jij er wat aan hebt.


Slaap genoeg


Ik begin meteen met een belangrijke en misschien ook een lastige: slaap wanneer je er nood aan hebt. Ik bedoel natuurlijk niet dat je in het midden van een drukke werkdag plots even kan kiezen voor een vijf uur durend dutje. Wat ik hier wel mee bedoel: kruip ’s avonds op tijd in je bed, en je hebt dat middagdutje niet eens nodig!


Ikzelf ben een vroege vogel: ik hoef mijn wekker niet te zetten, toch word ik om 6 uur uit mezelf wakker. Of ik dan nog even blijf luieren? Absoluut niet! Als ik wakker word, spring ik vol energie mijn bed uit. Ik begin mijn dag dus lekker vroeg en vol goede moed. Gevolg? ’s Avonds om 20 uur ben ik moe.


So what? Mijn lichaam geeft hiermee aan dat mijn energie op is en dus luister ik. Dan geniet ik van een rustige avond in de zetel, of ik kruip al onder de lakens om wat te lezen. “Hoe kan jij nu al moe zijn?” of “Ga jij nu al slapen, ’t is half negen…”, krijg ik dan vaak te horen. Confronterend? Misschien. Maar de volgende ochtend ben ik weer fris om actief aan mijn dag te beginnen.


Begin je dag met wat me-time

Aansluitend aan de vorige, komt deze: begin je dag met wat me-time. Als ik om 6 uur uit de veren ben, is het eerste wat ik doe, mezelf opzoeken. Ik wil kunnen voelen dat ik leef. Hoe ik dat doe? Een stevige wandeling, een rondje hardlopen of wat krachtoefeningen. Zo vroeg in de ochtend lijk ik even alleen op de wereld, fantastisch vind ik dat. En het feit dat ik het kan koppelen aan een portie sport, maakt het natuurlijk helemaal af.


Beweeg genoeg


Vroeg in de ochtend gaan sporten, zalig. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit niet voor iedereen zo evident is. Ik word dan ook vaak met fronsende wenkbrauwen aangekeken als ik zeg dat ik halverwege de nacht mijn loopschoenen al aantrek.


Dat neemt natuurlijk niet weg dat je op een ander moment van de dag niet kan bewegen. En om het misverstand voor te zijn: bewegen staat niet gelijk aan sporten. Een stevige wandeling, met de fiets naar het werk gaan, de trap nemen of al wandelend telefoneren… Het hoort er allemaal bij. Je lichaam én geest zullen je dankbaar zijn.


Doe wat je graag doet

Schaam jij jezelf als je af en toe choco uit de pot lepelt? Verberg je de tekeningen die je maakte tijdens een creatieve bui? Heb je er nood aan om je gevoelens neer te pennen? Helemaal niks mis mee! Als jij er je gedachten mee kan verzetten, of er gewoon gelukkig van wordt, wie heeft dan het recht om te zeggen dat jij dat niet moet doen… Een warme oproep dus om te doen waar jij zelf écht blij van wordt!


Me myself and I

Klinkt een beetje egoïstisch, toch? Geloof mij; dat is het allesbehalve. Jij bent het die moet leven met jouw lichaam, met jouw gedachten en met jouw geluk. Het is dus ook aan jezelf om te bepalen wat je wel of niet kan.


Wat ik eigenlijk met deze blogpost wil uitklaren: durf jezelf af en toe, zonder schuldgevoelens, op de eerste plaats zetten. Is het nog maar 20 uur en wil jij al gaan slapen? Ga slapen. Begin jij jouw dag graag met wat yoga in plaats van te beginnen werken in de vroege uurtjes? Helemaal oké. Heb je een off-day en geen zin om iets te doen? Wees dan maar eens lekker lui. Kijkt iedereen je raar aan als je geniet van jouw guilty pleasure? Who cares!

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page